Yayınlanma: 11 Temmuz 2024 11:21
Güncellenme: 20 Kasım 2024 04:52
Galatasaray'ın eski dünya yıldızı Wesley Sneijder'in, uluslararası organize suç örgütü Comanchero ile bağlantılı olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Comanchero soruşturması kapsamında, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Uluslararası uyuşturucu madde imal ve ticareti” ve “Suçtan elde edilen mal varlığı değerlerini aklama” suçlamalarıyla başlatılan operasyonlar sonucu, 55 şüphelinin 4.5 milyar lira değerindeki mal varlıklarına el konuldu. Örgütün liderleri Hakan Reis ve Duax Ngakuru'nun da aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklanırken, 22 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
MASAK'ın hazırladığı kapsamlı raporda, Comanchero örgütünün uyuşturucu trafiğinden elde ettiği parayı Türkiye'de kurulan şirketler üzerinden akladığı belirtildi. Raporda, Wesley Sneijder'in Borhan Group Yatırım A.Ş. ve onun kontrolündeki Econ Gayrimenkul şirketine 1 milyon 181 bin 428 dolar gönderdiği tespit edildi. Bu durum, Sneijder'in şirketin gizli ortağı olduğu izlenimini yarattı.
Soruşturma kapsamında ifade veren Yunus Emre Borhan, Hakan Arif Tavukçu'nun çocukluk arkadaşı olduğunu ve Tavukçu'nun hisselerini Sneijder'e sattığını belirtti. Borhan, “Sneijder, Econ şirketinin yüzde 15 hissesini satın aldı ve bunun karşılığında 1 milyon 800 bin dolar üzerinden anlaştık. Sneijder bana 1 milyon 181 bin 428 dolar ödedi” dedi.
Borhan, aynı zamanda Bataklık soruşturmasında adı geçen ve bir dönem kırmızı bültenle aranan Çetin Gören ile de Wesley Sneijder aracılığıyla tanıştığını söyledi. Borhan, Gören'den 100 bin lira borç aldığını ve vadesi geldiğinde ödediğini ifade etti.
Hakan Ayık’ın adı, 2010 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yakalanmasıyla duyulmuştu. Avustralya’da karıştığı birçok suç nedeniyle kırmızı bültenle aranan Ayık, Girne’de yürüyüş yaparken yakalanmıştı. KKTC'de birinci derecede askeri bölgeyi ihlal ve yasadışı vücut geliştirme hapı bulundurmaktan mahkemeye çıkarılan Ayık, bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı ve o tarihten beri kayıptı.
Yıllar sonra Hakan Ayık’ın İstanbul’da çekilmiş görüntüleri ortaya çıktı. 2020'nin Şubat ayında İstanbul Şişli’de bir otelde çekilen ve sosyal medyada paylaşılan videoda Ayık, kısa bir süre görünüyor. Otelin sosyal medya sayfasında yapılan yorumlarda Ayık'la bağlantılı olduğu düşünülen başka suçluların da değerlendirmeler yaptığı görüldü.
Otelin sayfasını beğenen bir saç ekim kliniğinin web sitesinde de Ayık'ın saçları dökülen bir akrabasının fotoğrafları görüldü. Kliniğin sahibi olan Hollandalı Fabienne Fleur'ün sosyal medya paylaşımlarında, bir doğum günü partisinde Ayık ile çekilmiş bir fotoğrafı bulunuyordu. Haberin ardından kliniğin sosyal medya hesaplarının kapatıldığı görüldü.
The Age, The Herald ve 60 Minutes iş birliğiyle yapılan bir araştırmada, gazeteciler bahsi geçen otele gitti. Avustralya polisi, gazetecilere Ayık’ın estetik ameliyatlarla görünüşünü değiştirdiği ve silahlı kişiler tarafından korunduğu konusunda uyarıda bulundu. Araştırmalar, otelin sahibinin Hakan Reis adını kullandığını ortaya koydu. Gazeteciler, Hakan Reis’in aslında Hakan Ayık olup olamayacağını sorguladı. Kaynaklar, Reis’in dış görünüşünün Ayık'a benzediğini doğruladı.
Ulaşılan bilgiler, Hakan Reis’in geçmişte farklı bir soyadına sahip olduğunu ve 2019’da Avustralya vatandaşlığını iptal ettiğini gösterdi. Gazeteciler, Hakan Reis’in Hakan Ayık olduğunu doğruladı ve onun Demirören grubuna ait Kemer Country’de yaşadığını belirtti. Bu bilgiler, Ayık’ın Türkiye’de yaşadığı şüphelerini doğrular nitelikteydi.
Hakan Ayık, yasa dışı yollardan elde ettiği parayla yaptığı harcamaları sosyal medyada sıkça paylaşması nedeniyle "Facebook suçlusu" olarak anılıyor. 2010'dan önce, Ayık’ın kuzenleri de dahil olmak üzere birçok kişi uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı suçlar nedeniyle tutuklanmıştı.