Yayınlanma: 29 Mayıs 2023 14:56
Güncellenme: 21 Kasım 2024 20:16
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sonrasında Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, "Türkiye için önümüzdeki süreç çok zor olacaktır. Erdoğan kazanmıştır ancak bu bir Pirus zaferidir. Kazanırken mağlup olmuştur" açıklamasında bulundu. Bu açıklama ardından vatandaşlar ''Pirus zaferi'' kavramını araştırmaya başladı. Peki, Pirus zaferi nedir? Pirus Zaferi ne demek? Sizler için derledik.
MÖ 280 ve MÖ 279 yıllarında Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus Roma’ya saldırır ve ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda eder. Savaş sonunda Pirus, zafer kazanır; ancak 50 filin desteklediği ordusunun tamamını kaybeder. Savaşı kazanmıştır, fakat yanında koskoca ordudan artakalan üç beş sefilden fazlası kalmamıştır. Pirus’un bu zaferin ardından “Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme” dediği söylenir. Pirus Zaferi aslında yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan savaşlara Pirus zaferi adı verilir.
Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zaferdir. Kazanılan zaferin verilen kayıplardan sonra anlamsız hale gelmesini ifade eder.
Bize "dinsiz" diyenler şükür namazı kılarken...
— Nazmiye Gülbaş (@nazglbs) May 29, 2023
Pirus Zaferi#ALTIN #altin pic.twitter.com/Bsu6w4slnU