Yayınlanma: 12 Temmuz 2023 16:37
Güncellenme: 20 Kasım 2024 12:03
İstanbul’da Marmara denizinde meydana gelen plankton patlaması denizin renginin değişimine yol açtı. Özellikle kıyı bölgelerinde göze çarpan plankton patlaması vatandaşların dikkatinden kaçmadı. Sosyal medyada da birçok fotoğrafın paylaşılması üzerine “Plankton patlaması nedir, neden olur?” sorusu ile ilgili araştırmalar artmaya başladı.
Plankton patlaması, İstanbul’da gözle görülür hale geldi. Marmara denizinde gerçekleşen ve sosyal medyaya konu olan plankton patlaması denizin renginin değişmesine neden oldu. Plankton patlamasına birçok olayın neden olduğu söylenmekte ve konuşulmaktadır. Peki plankton patlaması neden olur?
Plankton, suda bulunan ve hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen tanımdır. Daha çok mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak isimlendirilir. Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir. Göllerde, denizlerde ve akarsularda, hatta belirli şartlar altında buzullarda yer alabilirler. Dünyadaki fotosentez ile üretilen oksijenin büyük çoğunluğunu plankton üretir, diğer kısmı da bitkiler tarafından üretilir.
Türkiye'nin birçok noktasındaki denizlerde ve daha çok Marmara Denizimizde genellikle ilkbahar mevsiminde deniz suyunun ısınması ile denizlerdeki oksijenin en önemli kaynağı olan planktonların aşırı çoğalması olayı gerçekleşen bu olay plankton patlaması olarak tanımlanır. Deniz suyu üzerinde yeşil, sarı, kırmızı, kahverengi veya beyaz renkte görülen bu plankton çoğalmaları daha çok kapalı koylarda ve körfezlerde görülmektedir.