Hamilelik Döneminde Hangi Vitaminler Kullanılmalıdır?
Kadınların hamilelik döneminde vitamin ihtiyaçları yüzde 20 ila 100 kadar artar. Bu nedenle gebelik döneminde oluşabilecek riskleri önlemek ve bebeğin gelişimini desteklemek amacıyla bazı vitamin ve minerallerin kullanılması hekimler tarafından tavsiye edilir.
Uzman Diyetisyen
Aslıhan Küçük Budak hamilelik döneminde alınması gereken
besin takviyeleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Budak şu ifadeleri kullandı:
"Folik asit (Folat) bebeğin büyümesi, rahmin genişlemesi, plasentanın gelişimi için gereklidir. Gebelik süresince folat ihtiyacı yüzde 50 artar. Vücutta depolanamadığı için takviye edilmesi gereken bir vitamindir. Folik asit takviyesinin bebeği gelişim geriliğinden koruduğu, düşük riskini azalttığı, nöral tüp defektini engelleyici etki gösterdiği biliniyor.
Hamile kalınmadan önce 400 mcg/gün folik asit takviyesine başlanması ve gebeliğin ilk üç ayı boyunca da bu desteğin devam ettirilmesi önerilir. Planlanmış gebelikler bu anlamda önem taşır. Ayrıca folatın besinsel kaynakları olanyeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve kuru baklagiller diyette bolca bulundurulmalı."
Bir diğer kullanılması tavsiye edilen vitamin takviyesinin D vitamini olduğuna dikkat çeken Budak, "Hamilelik döneminde yeterli miktarda D vitamini alınması düşük doğum ağırlığı, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ve gestasyonel diyabete karşı koruyucu etki gösterir. Gerekli olan D vitamininin yaklaşık %90’ı güneş ışınlarından, %10’u ise besinlerden karşılanır. D vitamini yağlı balıklarda, karaciğerde, yumurta sarısında, mantarda, az miktarda da olsa kırmızı et ve peynirde doğal olarak bulunur. Ülkemizde D vitamini eksikliği yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu olduğu için gebelik öncesi dönemde başlanarak doğum sonrası da devam edilecek şekilde günlük 1200 IU (dokuz damla) D vitamini desteği önerilir." şeklinde konuştu.