Yayınlanma: 16 Ekim 2022 13:09
Güncellenme: 18 Ocak 2025 13:22
Hibrit araçlar temelde benzin sarfiyatını azaltmak amacı ile üretilmiştir. Bunu sağlamak için de sıkışık trafik, düşük hız gibi durumlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede 0 (sıfır) emisyon salınımı sağlamaktadır. Peki hibrit araçlar nasıl şarj oluyor? Elektrik motorunun çalışması için gerekli enerji, benzin motoru çalıştığı zamanlarda ya da frenleme sırasında akü ile şarj edilmektedir. Bu sebeple hibrit otomobillerin elektriğe bağlanarak şarj edilmesine gerek kalmaz. Bu da hibrit araçlarda benzin var mı sorusunu yanıtlıyor. Benzinle kullanılabildiği gibi hibrit araçlar elektrikle de kullanılabiliyor. Şanzıman üzerine bağlı bulunan elektrik motorları, otomobillerin en çok yakıt tükettikleri kalkış ve ilk 2 viteste genellikle devrede olmaktadırlar. Tek başlarına sunabildikleri menziller sınırlı olurken, bu rakam ortalama 30-50 kilometre barajını geçemez. Hibrit otomobillerin normal oto bakımları servislerde yapılabilmektedir. Ayrıca elektrik motorlarının bakımları ise özel oto servis ve sanayi sitelerinde yapılamamaktadır. Mutlaka bunun içinde yetkili servise gidilmesi, oto yedek parça seçiminin firma tarından yapılması önem taşımaktadır.
İlk üretimi 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından yapılan hibrit otomobile “Mixte-Wagen” adı konulmuştur. Viyanalı bir fayton üreticisi olan Ludwig Lohner ile birlikte çalışan Porsche 4 silindirli bir Daimler motoruna aküler, bir jeneratör ve elektrik motorları eklemiştir. Bu haliyle Mixte benzinli motor stop edildiğinde bile akülerin çalıştırdığı elektrikli motorla ilerlemeye devam edebildiği bilinmektedir. Hibrit otomobillerin yaklaşık 10 yıl içerisinde benzin motorlu otomobillerin yerini alacağı düşünülmektedir. Toyota’nın Toyota Prius modeli, Honda’nın Honda Insight ile başladığı günümüzde Honda Civic Hybrid ile devam eden serileri hibrit otomobillere örnek olarak verilebilir. Bunun dışında, Dodge’un Ram Pick-up’ını hibrit olarak üreteceğini açıklamasıyla bu tarzda bir ilk olması beklenmektedir. SUV sektöründe ise, ilk önce kendini belli eden Ford‘un Escape modeli olmuştur. Peki hibrit araçlar gerçekten avantajlı mı, ve eğer öyleyse neden tutulmuyor? Avantaj ve dezavantalarına bakarak buna siz karar verin;
Hibrit otomobillerin yakıt tüketimi düşüktür.
Emisyon değerleri, diğer otomobillere göre daha düşüktür.
Genellikle İlk hızlanmalarda elektrik motorundan destek alırlar
Bir destek motoruna sahip olduklarından daha geç yıpranmaları hibrit otomobillerin avantajlarındandır.
Satış fiyatlarının yüksek olması
Tamir ve bakım masraflarının diğer araçlara göre daha yüksek maliyette olması
Yaygın oto servis ağının bulunmaması hibrit otomobillerin dezavantajlarındandır.
Hibrit otomobiller hakkında merak edilen soruları cevapladık.
— Emre Özpeynirci 🚙 (@eozpeynirci) March 11, 2019
* Hibrit motor dizel ve benzinliden avantajlı mı?
* Hibrit otomobillerin ikinci elde değer kaybı oluyor mu?
* Hibrit otomobillerde pil ömrü nasıl ? https://t.co/51NwfRYJVC @hurriyet aracılığıyla pic.twitter.com/gEsV9jAugM
Hibritlerin mekanizması geleneksel araçlara kıyasla daha karmaşıktır, bu da fazladan ağırlığa sebep olur ve yakıt verimliliğini azaltır. Bu nedenle hibrit otomobil üreticileri ağırlığı azaltmak için daha küçük motor ve bataryalar geliştirmek zorunda kalmıştır.
Satış fiyatlarının yüksek olması
Tamir ve bakım masraflarının diğer araçlara göre daha yüksek maliyette olması
Yaygın oto servis ağının bulunmaması hibrit otomobillerin dezavantajlarındandır.
Bataryalarının ömrü çok çabuk bitiyormuş ve yenilerinin maliyeti çok pahalı , o yuzden de teknik yakıt değerlerini bataryaları eskidigi zaman veremiyorlar.
1. Daha az konfor, daha fazla fiyat
2. Yakıt ekonomisi sürüş tarzına bağlı
3. Temiz dizel daha çok kilometre yapar
4. Ekstra maliyeti telafi etme
5. Yüksek fiyatları