Yayınlanma: 18 Mayıs 2021 21:59
Güncellenme: 22 Kasım 2024 23:08
Koronavirüs vaka sayısında geçtiğimiz haftalara göre nispeten düşüş yaşanan Hindistan’da günlük ölüm sayısında yeni bir rekora imza atıldı. Ülke bir yandan da kasırga felaketi ile boğuşuyor
Tuktae adı verilen kasırga, ülkenin güneybatısında etkili oluyor. 'Aşırı şiddetli siklon kasırgaya' dönüşen Tuktae nedeniyle en az 21 kişi hayatını kaybetti, 96 kişi kayıp.
İklim değişikliği nedeniyle Umman Denizi'nde çıkan şiddetli fırtınaların bir yenisi olan ve hızı saatte 185 kilometreye ulaşan Tuktae, yüz binlerce kişiyi elektriksiz bırakırken ağaçlar kökünden söküldü, elektrik direkleri devrildi, evler büyük hasar gördü, yollar sele teslim oldu, yüz binlerce kişi tahliye edildi.
Mumbai açıklarında ise içinde 273 kişinin olduğu bir gemi battı. 177 kişi kurtarıldı, 96 kişiyi ise arama çalışmaları sürüyor.
Tuktae son on yıllarda bölgeyi vuran en büyük kasırgalardan biri olsa da önceye nazaran daha iyi hava tahminleri ve vakitlice alınan tedbirler ölü sayısının artmasındaki en önemli etken.
Öte yandan kötü hava şartları, zaten zorlu geçen koronavirüsle mücadeleyi de sekteye uğrattı. Mumbai ve Gucarat'taki koronavirüs hastaları kıyıdan uzakta daha güvenli yerlere taşındı. Kıyı kasabalarındaki 1000'den fazla koronavirüs hastanesine de jeneratörler dağıtıldı. Aşılama çalışmaları 1 günlüğüne askıya alındı.
Hindistan Sağlık Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 263 bin 533 Kovid-19 vakası ve virüse bağlı 4 bin 329 ölüm kaydedildi. Böylece ülkede koronavirüse bağlı can kaybı sayısı salgının başından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan Udaya Regmi, "Bu kasırga, aileleri zaten Kovid vaka ve ölümleriyle sarsılmış milyonlarca insan için korkunç bir çifte bela" dedi.
Tuktae'nin etkileri, Gucarat eyaletinin 2 bin kilometre uzağındaki Nepal'de de hissedildi. Dünyanın zirvesi kabul edilen Everest'e tırmanan dağcılara uyarı yapılmasına rağmen çağrıları kulak ardı eden 200'den fazla kişi bu hafta zirveyi görme hedefinden vazgeçmedi. Tedbirini alan dağcılardan Dawa Steven Sherpa ise "Zirve tırmanışını ayın 24'ünden sonraya bıraktım çünkü rüzgar çok sert esiyordu. Şimdi bir de kasırganın getirdiği nem var, muhtemelen peşinden karı da getirecek" açıklamasında bulundu.