Yayınlanma: 19 Ocak 2023 14:11
Güncellenme: 17 Kasım 2024 10:28
19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı suikast sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink için her yıl olduğu gibi bu yıl da saat 15.00'te, suikaste uğradığı Agos Gazetesi'nin eski merkezinin bulunduğu Sebat Apartmanı önünde anma töreni düzenlenecek. Törene Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, çocukları Arat Dink, Delal Dink, Sera Dink, kardeşi Yervant Dink ve tüm sevenlerinin katılması bekleniyor.
Güvercinler ve Karanfillerle Anıldı!
Hrant Dink anısına ölümünün 16'ncı yılında Balıklı Ermeni Mezarlığı'ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi.Aynı zamanda Sebat Apartmanında da bir anma töreni düzenleniyor. Hrant Dink Vakfı'ndan yapılan açıklamada "Bu akşamdan itibaren Sebat Apartmanı önünden geçerken kafanızı yukarı kaldırmayı unutmayın. 19 Ocak'ta saat 18.00 sonrası apartmana güvercinler eşlik edecek. Kimsenin “güvercin tedirginliği” yaşamadığı bir toplum olabilmeyi diliyoruz..." sözleri kullanıldı. Dink'in suikasta uğradığı noktaya karanfil bırakılırken, mumlar yakılacak. Törenin Dink için saygı duruşuyla başlaması planlanıyor..
Hrant Dink Kimdir?
Hrant Dink, 15 Eylül 1954'te, Malatya'da dünyaya gelmiştir. Beş yaşında ailesiyle birlikte göç ettiği İstanbul'da, anne ve babasının ayrılması üzerine iki erkek kardeşiyle birlikte, Gedikpaşa'daki Ermeni Protestan Kilisesi'nin çocuk yuvasında yatılı olarak yaşamaya başladı. Üç kardeş, ilköğretimini bu kiliseye bağlı İncirdibi İlkokulu'nda sürdürdü, yazları da okulun Tuzla'daki kampında barınıyorlardı. Hrant Dink, ortaokulu Bezciyan, liseyi ise Üsküdar'daki Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu'nda okudu, Şişli Lisesi'nden mezun olduktan sonra ilkokulda tanıştığı Silopi doğumlu, Ermeni Varto Aşireti'nden Rakel Yağbasan ile evlendi. Hrant Dink ve Rakel Dink çiftinin üç çocuğu oldu. İstanbul Fen Fakültesi'nde Zooloji ve ardından da Felsefe eğitimi alan Dink, 'biyoloji felsefesi' kürsüsü siyasi sebeplerden dolayı terk etti.
Kardeşleriyle birlikte bir kitabevi işletmaya başlayan Dink, 90'lı yıllarda Ermenice günlük Marmara gazetesinde Çutak (Erm. keman) rumuzuyla, Ermeni tarihine ilişkin Türkiye'de çıkan kitaplara yönelik eleştiri yazıları yazmaya başladı.
5 Nisan 1996 yılında ilk sayısı yayımlanan haftalık Agos gazetesi, İstanbul'da Türkçe-Ermenice yayımlanan ilk gazete olarak tarihe geçti. Adını iki dilde ortak olan ve "sabanın toprakta açtığı, içine tohumun konulduğu ve bereketin fışkırdığı yer" anlamına gelen Agos ifadesinden alan gazete, bu bereket ve ortaklık simgesi ışığında bir yayın politikası benimsedi. Ana hedefler; Türkiye Ermeni toplumunun anadilini bilmeyen kesimi ile dayanışmak, Türkiyeli Ermenilerin devlet nezdindeki sorunlarını kendi sesinden dile getirerek, geniş kamuoyunun desteğini almak ve Ermeni kültür ve tarihini ana kaynağından Türkiye toplumu ile paylaşmaktı. Sol, muhalif kimliği ile dikkat çeken Agos, Türkiye Ermeni toplumu içerisinde de var olan aksak yapıya eleştiriler getirirken, sivilleşmenin ve şeffaflaşmanın önemini vurguladı, bizzat Hrant Dink'in ağzından alternatif toplumsal projeler önerdi.
Hrant Dink 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetti.
— Hrant Dink Vakfı (@HrantDinkVakfi) January 19, 2023