Yayınlanma: 9 Ekim 2022 19:26
Güncellenme: 21 Kasım 2024 09:28
ingiltere'de trafik neden soldan Gider? (ingiltere'de neden trafik soldan akar?) Sağdan direksiyon hangi ülke? Bilindiği üzere İngiltere’de direksiyon sağda yer alır ve trafik soldan akar. Peki dünyanın geri kalanından farklı olan bu uygulamanın asıl nedeni ne? İngiltere ve İngiltere’nin sömürgecilik faaliyetleri yürüttüğü ülkelerde trafik soldan akar. Yani sol şerit gidiş, sağ şerit geliştir. Direksiyonların sağda olmasının amacı ise trafik güvenliğini sağlamaktır. Dünyanın yüzde 66’sından farklı olan bu uygulamanın nedeni ise bazı kaynaklara göre Ortaçağ’a dayanıyor. Bazı ülkelerde trafik neden sağdan akar? Hangi ülkelerde araba direksiyonu solda? Motorlu taşıtlar henüz yokken; yollar, bulvarlar, caddeler taştan topraktan bile olsa trafiğin bir akış düzeni her zaman vardı. İhtiyaçtan doğan bu düzen ise diğer birçok şeyde olduğu gibi kolaylık üzerine kuruluydu. Yapılan araştırmalara göre; geçmişte insanlar yaygın olarak İngilizler gibi yolun solundan gidiyordu. Bunun başlıca nedeni ise anatomikti. İnsanların geneli sağ ellerini kullandıklarından kılıçlarını solda taşırlardı ve at üstünde ya da yürürken karşıdan gelenin dost mu düşman mı olduğunu anlamak ve olası bir saldırıda solu emniyete alıp sağ elle silahını kullanabilmek için yolun hep solundan ilerlemeyi isterlerdi. Bu tercih daha sonraları bir alışkanlık olarak at arabalarında da uygulanmaya başlandı. Çok atlı arabalarda arabacı dizginleri sağ elinde tutmak için sol arka atın sırtına veya arabanın sol tarafına otururdu. Böylelikle yolun kenarını net bir şekilde görebilirdi. Ancak bu düzen araba sayısının artmasıyla değişmeye başladı. Çünkü karşılıklı geçişlerde problem yaşanmaya başlandı.
ingiltere trafik akışı yönüne ilişkin olarak bazı araştırmalar ise trafiğin çok eski tarihlerde sağdan veya soldan olmak üzere ikiye ayrıldığını işaret ediyor.
Örneğin; 11. yüzyılda Çin’deki trafik kuralına göre, erkekler sağdan, kadınlar soldan, arabalar ise ortadan gidiyordu. Roma İmparatorluğu incelendiğinde ise daha ilginç bir durum ortaya çıktı. Romalılar, araçlarını kendi topraklarında sağdan; hâkimiyetleri altındaki Britanya topraklarında ise soldan sürüyordu.
1300’lü yıllarda Papa 8. Boniface tarihe geçen meşhur sözünü “Bütün yollar Roma ya çıkar”ı söyledi ve Hıristiyanlara günahlarından arınmaları için bugünkü Vatikan’a gelmeleri çağrısında bulundu. Ancak Roma yolları 2 milyon hacının yükünü kaldıracak kadar hazırlıklı değildi. Roma’ya gelecek Katolik hacıların yolda karmaşa yaratmamaları için yolun solundan ilerlemeleri talimatı verildi ve bugüne kadar uzanan bir trafik akışı yaratılmış oldu. İngilizler de bu talimatın en sadık uygulayıcıları oldu. Ancak zaman zaman dışarıdan gelenlerin trafik alışkanlıkları yüzünden aksaklık yaşanmaya başlandı. 1756’da özellikle Londra Köprüsü’nde çıkan trafik sorunları yüzünden sonunda talimatı yasalaştırmaya karar verdiler ve İngiltere’deki tüm köprü ve yollarda ‘sol’ trafik kanunla uygulanmaya konuldu. Bu kurallar İngiltere sömürgelerinde de uygulandı. Böylece, dünya nüfusunun üçte biri bu sistemi kullanmaya başladı.
İngiltere'de de soldan direksiyonlu araçlar var. Tıpkı Türkiye ve çoğu ülkelerde sağdan direksiyon olduğu gibi İngiltere’de de soldan direksiyonlu araçlar mevcut.
Soldan akar.
Eski İngiliz şövalyeleri atlarını sürerken sağ taraflarına bir duvar yada başka bir şekilde sağ taraflarını kapatıp, sağ eliyle atlarından tutarken sol elleriyle kılıçlarını savururlar imiş düşmana. Arabaların direksiyonlarını sağda olmasının sebebi de budur.
Ancak, İngiltere'de soldan trafik akışı yaygın bir uygulama haline geldi. Bunun nedeni, İngiltere'nin 1700'lü yıllarda at arabaları ile seyahat ederken, atların kılıçlarının birbirine çarpmasını önlemek amacıyla sürücülerin sol tarafta sürüş şeridini kullanmaya başlamasıdır.