İnternet ve mobil aboneliklerde tüketici hakları yönetmeliğinde yapılan düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı. Tüketicilerin yeni hakları belli oldu.
İnternet ve telefon aboneliklerinde yeni dönem başladı. "Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu yönetmelik ile birlikte internet, mobil iletişim vb. gibi hizmetlerin aboneliklerinde yeni düzenlemeler yapıldı. Tüketicilerin hakları yeniden düzenlendi.
İnternet Hızı Düşükse Sözleşme Feshedilebilir Olacak
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle birlikte abonelere sunulan internet hızının düşük olması halinde cayma bedeli ödemeksizin abonelik feshedilebilecek. Tüketiciler daha önce de böyle bir hakka sahipti falat yeni yönetmelik ile birlikte abonelerin bu hakkı kesinleşmiş oldu. İnternet hızının düşüklüğünün tespiti için BTK’nin adrese dayalı internet hız ölçümlerine ilişkin düzenlemelerde belirlenen kriterlerin sağlanıp sağlanmadığı göz önünde bulundurulacak.
E-Devlet'ten Abonelik Başlatılabilecek
Vatandaşlar abonelik başlatmak için şubeye gitmek ya da ıslak imza vermek zorunda olmayacak. E-Devlet üzerinden e-imza, T.C. Kimlik Kartı veya internet bankacılığı bilgileri ile abonelik başlatabilecek. Bunun yanı sıra online görüntülü görüşme ile kimlik doğrulaması yapılarak abonelik başlatılabilecek.Abone onayına ihtiyaç duyulan işlemler, yeni düzenleme ile birlikte birbirinden ayrılıyor. Onay gereken işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, her işlem için ayrı ayrı onay alınacak. Böylece abonelerin farkında olmadan başka konularda da onay vermesinin önüne geçilecek. Onay verilen aboneliklere çevrimiçi olarak erişilebilecek. Aboneler; müşteri hizmetleri, SMS ve benzeri yöntemler aracılığıyla verdikleri onayları, işletmecilerin online işlem merkezinden 7/24 görebilecek.Çağrı merkezinin yaptığı aramalarda müşterinin direkt ilgili abone olduğu teyit edilmeden işlem gerçekleştirilemeyecek. Çeşitli sorularla abonenin kendisi olduğu teyit edilecek.Birden fazla hattı bulunan aboneler, diğer hatlarının işlem ve yetkililerini sınırlandırabilecek. Özellikle ebeveynlere yönelik bu düzenleme sayesinde yüksek fatura mağduriyetlerinin önüne geçilmiş olacak.Daha önce abonelik işlemlerinin yapılabilmesi için kimlik kartının fotokopisi isteniyordu. Abonenin yeni T.C. Kimlik Kartı ve çipli pasaportu varsa bu işlemlerde kimlik fotokopisine gerek olmayacak. Çip üzerinden yapılacak doğrulama sayesinde başkalarının kimlik kartları kullanılarak usulsüz yapılan işlemler engellenmiş olacak. Sahte kartlar ile abonelik başlatılamayacak.Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir sözleşme örneğiverilecek. Müşterinin hangi durumlarda aboneliğini haklı bir şekilde feshedebilir görebilecek. Abonelerin hangi işlemlerinin taahhüde aykırılık oluşturacağı konusunda şeffaf bilgilendirme yapılması gerekiyor.Yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay sınırlandırılacak.Taahhüdün bittiği durumlarda tüketicilere bilgilendirme yapılması zorunlu olacak.Aboneler hizmet almadan önce diğer şirketlerin verdiği fiyatları karşılaştırabilecek. E-devlet üzerinden işletmecilerin fiyatlarını görerek tercihte bulunabilecek.Paketlerdeki isim karmaşasının da önüne geçiliyor. Bu düzenlemeyle birlikte paket, kampanya ve tarifeler aynı isimle tanıtılamayacak. Her paketin tek bir ismi olacak.Paket, kampanya ve tarife detaylarına internetten ulaşılabilecek. Mevcut, kaldırılan ya da abone alımına kapalı geçmiş tarifelerin tamamına, şirketin web sitelerinden ulaşılabilecek.Faturanın nasıl gönderileceği konusunda tercihte bulunmayan abonelere otomatik olarak SMS ile fatura bilgisi ve fatura linki gönderilecek.Yeni düzenlemeyle birlikte aboneler artık son 1 yıllık faturalarına ve kullanım detaylarına erişebilecek.