Yayınlanma: 18 Eylül 2022 15:30
Güncellenme: 18 Ocak 2025 23:01
Bilimsel adı Carassius gibelio olan balık türü ülkemizde halk arasında “İsrail Sazanı” olarak tanınmaktadır. Bu balık türleri birbirine çok benzediğinden sazan balığı, aynalı sazan, aynalı sazan balığı, türleriyle de çok karıştırılabiliyor. Aynı zamanda bu türe farklı bölgelerde “Takoz” ve “Çim Sazanı” gibi isimlerle de hitap edildiği görülebilir. Bu balık türünün ülkemizdeki geçmişi 1990’lı yıllara kadar uzanmaktadır. Bu balığın yavruları 1990’lardan itibaren ülkemizdeki birçok göl, gölet ve barajlara bırakılmıştır. Ana amacı balık sayısı oldukça azalan göl, gölet ve barajlarımızda tekrar balıklandırmayı sağlamak olsa da İsrail Sazanı istilacı bir türdür ve ülkemizdeki sulak alanların önemli balıkları olan sazan, kefal, alabalık, tatlı su levreği, kızılkanat, turna gibi balıkların popülasyonunun giderek azalmasına sebep olmuştur. Ayrıca bunun yanında bu tür sularımızda yer alan bitkiler içinde zararlı bir balık türüdür.
İsrail sazanı, ekolojik ortama çok kolay uyum sağlayabilen, çok değişik habitatlarda bulunabilen, çok fazla üreyebilen ve sıcak, soğuk, kirli, durgun tüm sularda yaşayabilen bir balık.#TurkishSeafood #istilacıtürler #israilsazanı pic.twitter.com/wZgbt71849
— Turkishseafood.org (@turkishseafood) April 5, 2021
İsrail Sazanı türü girdiği ortama çok hızlı uyum sağlıyor ve bir süre sonra ekosistemin en baskın türü olma özelliğini taşıyor. Öyle ki Beyşehir, Eğirdir, İznik, Uluabat ve Manyas gibi önemli göllerimizde popülasyonun çok büyük bir kısmını şu anda İsrail Sazanı türünden oluşuyor. Bu oran %85’lere dayanmış buda gösteriyor ki İsrail Sazanı ülkemizdeki birçok göl, gölet ve barajda sayıca hakimiyet kurmuş halde. Bu tür birçok ortama kolayca adapte olabilen ve hızlı bir şekilde üreyebilen bir tür olarak nam salmış bir türdür. İsrail Sazanı türü 1 yaşına geldiğinde cinsel olgunluğa ulaşıyor ve ağırlığının yüzde 30’u kadar yumurta bırakması onun için normal. Yani 1 kilogramlık bir balık yaklaşık olarak 200-250 bin adet yumurtluyor. Aynın zamanda İsrail Sazanı yılda 5-6 kez üremeyebilen bir balık türü olmasıyla da meşhur. Büyük resme bakıldığında göl, gölet veya barajda birkaç çift olan İsrail Sazanı birkaç sene sonra milyonlarca balık olarak karşımıza çıkması sürpriz değil. Lezzetsiz bir balık olduğundan yeme konusunda pek tercih edilmiyor.
Bu tür, balık yumurtalarını yediği ve her tür koşulda dayanabildiği icin, çok fazla üremekte ama bunun karsığında, tutmasi cok kolay, eti çok lezzetsiz olduğundan, ekonomik değer taşımamaktadir..
İsrail sazanı diğer balıkların yumurtalarını yiyerek beslenir. Bu da diğer balık türlerinin üremesine engel olduğu gibi, balık türlerinin soyunu tehlikeye sokmaktadır. Aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin sağlanmasına da engel olmaktadır.
Mısır, solucan, midye, hamur, canlı yem ve boili ile tutulmaktadır. Ekolojik dengeyi bozan İsrail Sazanında limit ve sayı zaman yasağı bulunmamaktadır.
İsrail Sazanı, Beyşehir, Eğirdir, İznik, Uluabat, Manyas göllerinde tamamen dominant bir tür olarak göze çarpmaktadır. Av ve popülasyon miktarlarına bakıldığında birey dağılımlarında tamamen göllere hâkim oldu.
Sazan balıklarının yağ oranı, diğer balık türlerine göre daha düşüktür. Düzenli tüketimde kalp ve damar sağlığınızı koruyacaktır. Gelişme çağında tüketildiğinde, çocuklarda beyin ve iskelet sistemine katkıları olur. Bütün balık türlerinde olduğu gibi sazan balıkları da cilt sağlığı için oldukça etkilidir.
İsrail sazanı diğer balıkların yumurtalarını yiyerek beslenir.