İsveçli Bilim İnsanlarından Büyük Buluş 'Güneş Enerjisini 18 Yıl Depolayan Sıvı'
İsveçli Bilim İnsanlarından Büyük Buluş 'Güneş Enerjisini 18 Yıl Depolayan Sıvı' İsveçli küçük aktivist
Greta Thunberg'in küresel iklimin değişimine karşı başlatmış olduğu harekete dünyanın her tarafından destek gelirken, bilim insanları da kullanılan enerjinin daha temiz hale getirilmesi adına çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
İsveç'nin Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanları büyük bir buluşa imza attılar. "solar termal yakıtı" ismini verdikleri bu sıvı, güneşten depolanan enerjinin 18 sene süresince saklanmasını sağlıyor. Bu buluşun yenilenebilir ve dünyayı kirletmeyen enerji alanında büyük ses getirmesi hedefleniyor. Öte yandan keşfedilen sıvı ile birlikte daha önce %20 civarlarında olan güneş enerjisinin kullanım miktarının %30'lara artması hedefleniyor. Sıvının 1 kilogramının 250 Watt enerji depo edebildiği söyleniyor. Bu enerji yoğunluğu, Tesla’nın icadı Powerball bataryalarının 2 katı ediyor.
Güneş enerjisinden faydalanırken en büyük problemlerden biri enerjiyi depo etmede yaşanan sorun.
Keşfedilen sıvının molekülü, karbon, hidrojen ve nitrojenden oluşuyor. "norbornadiyen" molekülü adı verildi. Güneş ışınları bu molekülle temas ettiğinde, sıvının atomları arasındaki bağ değişerek izomere dönüşüyor ve enerjiyi ısı olarak stoklayan bir molekül halini alıyor.
Araştırmacılar bu sıvının kullanmaya başlamasıyla artacak teknolojinin geleceğinden oldukça umutlular. Çalışmaların devam etmesiyle kısa sürede depolanabilen güneş enerjisi miktarının daha da artırılabileceğini ifade ediyorlar. Bu teknolojinin gelecek 10 sene içinde ticarileştirilmesi öngörülüyor.