İnsanların doğaya yaptıkları nedeniyle küresel ısınma arttı ve doğal afetlerde artış gözle görülür seviyeye ulaştı.
İtalyanlar, Presena buzulunu muşambayla koruyor. Küresel ısınma son dönemde kendisini ciddi ciddi belli ederken, araştırmacılar iklim kriziyle mücadele etmenin yollarını aramaya başladı. Bu kapsamda İtalya’da bulunan uzman isimler ilginç, ancak oldukça etkili bir yönteme imza attı. Presena buzulunu her yaz dev bir muşambayla kaplayan bilim insanları 1993’ten beri hacminin üçte birinden fazlasını kaybeden buz dağının yüzde 70’ini kurtardı. 2008 yılından bu yana devam eden uygulamada kullanılan muşamba, güneş ışığını yansıtan jeotekstil brandalardan üretildi.İtalya’da Val di Sole ve Valle Camonica arasındaki sınırda Trentino ve Lombardiya bölgeleri arasında yer alan Presena buzulu, yıllardır küresel ısınmanın etkisiyle eriyor. Buzulu kaybetmemek amacıyla uzmanlar, kayak sezonu bittiğinde, güneş ışınlarını engelleyen beyaz bir muşamba kullanarak buzuldaki erimenin önüne geçmeye çalışıyorlar.Her yıl buzulu örterek güneş ışınlarından korumaya çalışan Carosello-Tonale şirketinin başkanı Davide Panizza, "Buzul sürekli olarak küçülüyor, bu yüzden mümkün olduğunca fazla bir alanı kaplıyoruz" ifadelerini kullandı.Araştırmacılar, bu kapsamda muşambaları sermek için her yaz, dağdan 30 metre aşağı iniyor ve sıcak havalar nedeniyle muşambaların alttan kaymamasını sağlamak amacıyla onları birbirine dikiyorlar.
Tanesi 450 Dolar
Muşambalardan söz eden Panizza, "Birkaç Avusturya buzulunda da bizimkine benzer buzul örtü sistemleri var, ancak brandaların kapladığı yüzey çok küçük. Avusturya yapımı muşambaların her biri 450 dolara mal oluyor bunları kurması ve kış tekrar gelmeden kaldırılması altışar hafta sürüyor” dedi.
“Kendimizle Gurur Duyuyoruz”
Operasyonu yöneten Franco Del Pero ise söz konusu yöntemin ise yaradığını belirterek, “Eylül ayında muşambaları kaldırdığımızda ve işe yaradıklarını gördüğümüzde kendimizle gurur diyoruz” dedi.
Yüzde 70’ini Korumayı Başardılar
Öte yandan, Presena buzulu, küresel ısınmanın neden olduğu erime sonucunda 1993 yılından beri kütlesinin üçte birini kaybetti. 2008 yılında başlayan muşamba uygulaması ise buzulun yüzde 70’ini korudu.Bununla birlikte Presena, beyaz karı pembeye çeviren algler nedeniyle daha hızlı eriyor. Ancylonema nordenskioeldii olarak adlandırılan bu alg türleri, güneş ışığını emerek ısıyı tutuyor. Bu da buzulun erimesine hız kazandırıyor.