İzmir Depremi Soruşturmasında Bilirkişi Raporu Yayınlandı
30 Ekim tarihinde İzmir’de meydana gelen ve 115 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan İzmir depremi soruşturmasında bilirkişi raporu hazırlandı.
İzmir depremi soruşturmasında bilirkişi raporu yayınlandı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 115 kişinin hayatını kaybettiği İzmir depremine ilişkin soruşturması, 222 günde tamamlandı ve konu hakkında 5 iddianame hazırlandı. Soruşturma kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yanı sıra TÜBİTAK’tan uzmanlar bilirkişi raporu hazırladı. Buna göre, incelemeler sonucunda binalarda düşük kalitede malzeme kullanıldığı, projelendirme hatalarının bulunduğu ve depreme uygun olmayan malzemeler kullanıldığı tespit edildi.
2020 yılının Ekim ayında
İzmir’de meydana gelen ve tüm Türkiye’yi derinden yaralayan, 115 kişinin hayatını kaybettiği
depremin ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 10’u tutuklu 29 kişi hakkında iddianame hazırlandığı ifade edildi.
Depremin ardından başlatılan ve 222 günün ardından tamamlanan soruşturma kapsamında 5 iddianame oluşturuldu ve kabulü için mahkemeye sunuldu. İddianamelerin 15 gün içinde ilgili mahkemelerce kabul edilmesi ve davaların açılması bekleniyor. Bunun yanı sıra kamu görevlileri hakkında, görevi ihmale ilişkin soruşturmanın da bu iddianamelerden ayrı olarak devam ettiği kaydedildi.
Savcılığın soruşturmasında, bilirkişi oluşturulması kararlaştırıldı ve enkazlar ortadan kaldırılmadan, yıkılan ve ağır hasarlı binalardan numune alınması sağlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi uzmanlarının yanı sıra deprem hakkında ilk kez TÜBİTAK uzmanları da bilirkişi olarak görev aldı. Elde edilen numuneler, İTÜ ve Dokuz Eylül Üniversitesi ve TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi yetkililerine ulaştırıldı.
Üç kurum, numune analizlerini yaptıktan sonra raporları İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Hazırlanan üç rapor incelendiğinde, ortak rapor oluşturulurken, binaların yapıldığı tarihte yürürlükte olan deprem yönetmeliği de dikkate alındı ve binalarda kullanılan malzemelerin yönetmeliğe uyup uymadığına bakıldı.
Yapılan detaylı incelemeler sonucunda binalarda düşük kaliteli beton kullanıldığı tespit edilirken, projelendirme hatalarının olduğu ve standartlara uygun olmayan malzeme kullanıldığının belirtendiği kaydedildi.