Yayınlanma: 8 Eylül 2022 17:00
Güncellenme: 20 Kasım 2024 04:21
Kahramanmaraş’taki 500 yıllık tarihi çarşı! Yazılı kaynaklara göre, 1500’lü yıllarda, Dulkadirli Beyi; Alaüddevle tarafından inşa edildiği belirtilen tarihi Kapalı Çarşı, kendin en eski ticaret merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kuyumcular, Kazazlar ve Demirciler Çarşıları ile bütünleşen tarihi Kapalı Çarşı ve bu çarşıların etrafında toplanmış çok sayıda atölye ve iş yeri işletilmektedir. Türkiye içerisinde, Kahramanmaraş tarihi kapalı çarşısı geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden birisidir. Çarşıda bulunan esnaflar, çeşitli ürünleri satarak Turistlerin de ayrı bir ilgisini çekiyor. Yöresel kıyafetleri ile “Buz gibi mayam!” diye seslenen mayamcılar çarşıya ayrı bir renk katıyor. Bu tarihi çarşıların, Dulkadiroğlu Beyliği dönemine kadar dayandığını söyleyebilir. Geçtiğimiz dönemlerde restore edilip yenilenen, tarihi kapalı çarşı; daha uzun bir süre insanlığın hizmetine sunulacağını söyleyebiliriz. Yerli ve yabancı her türlü turistin ilgisini çeken tarihi kapalı çarşı, ülkemize bir katma değer kattığı gibi; bir çok esnafın ekmek kapısı olmaya devam edecektir. Kapalı Çarşı Taşhan Derneği Başkanı, Şemsettin Namlı’da 4 kuşaktır bu çarşıda esnaflık yaptığını belirtti. Dedelerinden devraldığı bu esnaflık kültürünü sürdürdüğünü dile getiren Namlı, “Dedelerimiz hepsi savaşlarda bu vatan için şehit düşmüşler. Biz de hala dedelerimizin izinden esnaflığımızı sürdürüyoruz. Yaşayan bir çarşımız var. Bir kişi bu çarşıya girdiği zaman ne ararsa bulur” diye konuşmuştur
https://twitter.com/buyuksehirkm/status/1566458206859280384?s=20&t=yyyldKFxufo2Z4Fdps99SA Bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz: