Yayınlanma: 7 Haziran 2021 21:46
Güncellenme: 21 Kasım 2024 09:21
Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne kadar 28 eyaletten 28 bin 252 kişide kara mantarın saptandığını, bu kişilerin 24 bin 370’inin daha önce koronavirüse yakalandığı açıklandı.
Sağlık Bakanı Harsh Vardhan tarafından yapılan açıklamada Ülkenin batısındaki Maharaştra ve Gujarat eyaletlerinde mukormikoz enfeksiyonunda en yüksek sayıların tespit edildiği, Maharaştra’da 6 bin 329, Gujarat’ta 5 bin 486 kara mantar vakasının kayıtlara geçtiği belirtildi.
Öte yandan uzmanlar koronavirüsü atlatan kişilerin yakalandığı, halk arasında “kara mantar” olarak bilinen mukormikozun bazı durumlarda ölümcül olabileceğine dikkati çekiyor.
Nadir olarak görülen mukormikoz hastalığına, mukormiset adı verilen bir küf grubu neden oluyor.
Uzmanlara göre bu mantarlar çevrede, özellikle toprakta ve yapraklar, kompost yığınları veya çürümüş odun gibi çürüyen organik maddelerde yaşıyor.
Koronavirüsün bu hastalığı tetiklediği düşünüyor. Bağışıklık sistemi ve diyabetle ilişkili olan kara mantarın artmasına Covid-19 tedavisinde kullanılan ve bağışıklık sistemini baskılayan steroid türü bazı ilaçların kullanımındaki artışın yol açtığı sanılıyor.
Mukormikoz hastalarında ortaya çıkan belirtiler arasında, burun etrafındaki deride siyahlaşma veya renk değişmesi, burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada da körlük yer alıyor.
Doktorlar hastaların çoğunun görme yetilerini yitirmeye başladıktan sonra geldiğini ve bunun da tedaviyi zorlaştırdığını belirtiyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, mukormikoz vakalarının yüzde 54'ü ölümle sonuçlanıyor. Ancak bu durum hastanın genel sağlık durumu ve enfeksiyonun vücudunun hangi bölgesini etkilediğiyle bağlantılı olarak değişebileceği söyleniyor.