Karaciğer Yağlanması Nedir? Hangi Besinler İyi Gelir?
Karaciğer protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve minerallerin vücutta işlem görebilmesini sağlayan detoks organımızdır. Karaciğer yağlanması ise karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi olarak açıklanabilir. Günümüzde 4 kişiden birinde görünen bu rahatsızlık yaşam tarzının değiştirilmesiyle kontrol edilebilir.
Karaciğer yağlanmasının iki türü vardır. Birisi alkole bağlı karaciğer yağlanması diğeri ise yaşam şekline, beslenmeye, ilaçlara ve hastalıklara bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanmasıdır.
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının nedenleri olarak obezite, karın bölgesinde yağlanma, yüksek kan şekeri, insülin direnci, yüksek trigliserit ve kolesterol, kalp hastalıkları ve diyabet gösterilebilir.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri
- Yorgunluk ve halsizlik
- Sağ veya orta karın bölgesinde hafif ağrı veya şişkinlik
- AST ve ALT artmış karaciğer enzim seviyeleri
- Artmış insülin seviyeleri
- Yüksek trigliserit seviyeleri
- İştahta azalma
- Ciltte kaşıntı
- Gözlerde ve ciltte sarılık
- Erkeklerde meme dokusunda büyüme
- Karında veya ayaklarda şişlik
Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler
Karaciğer yağlanması yaşayan kişilerde obezite söz konusuysa öncelikle diyetisyene yönlendirilmelidir.
Alkole bağlı karaciğer yağlanmasında ise kişinin alkol tüketimini sonlandırması gerekir.
Karaciğer yağlanması yaşayan kişilere Akdeniz tipi beslenme modeli ile haftada 3-4 gün en az 30 dakika kardiyo egzersizi tavsiye edilir.
Düşük kolestrollü beslenmeye geçmek tedaviye destek olur. Bu nedenle paketli işlenmiş gıdalar, tereyağı margarin gibi katı yağlar tavsiye edilmez.
Karaciğer yağlanmasından muzdarip kişilere beslenmeye ek olarak kolin, milk thsitle, enginar yaprağı ve karahindiba kökü gibi ekstratlar önerilir.
Kolin
Kolin, diğer adıyla J vitamini hafıza vitamini olarak bilinir. Karaciğer fonksiyonlarını koruyarak lipid metabolizmaya katkıda bulunan kolin ayrıca vücutta bulunan kolestrol ve trigliserid düzeylerine etki eder.
Devedikeni (Milk Thistle)
Safra kesesi, mide ve pankreas üzerinde olumlu etkileri bulunan devedikeni karaciğer koruyucudur. Kullanımıyla toksinlerin hücre içine girmesini önleyerek karaciğerin zarar görmesini engellediği, ayrıca ilaçların, alkol ve kimyasalların karaciğere verdiği zararı da baskıladığı bilinmektedir.
Enginar Yaprağı
Enginarda bulunan ciarin adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. A, C ve K vitaminlerini içeren enginar, karaciğerde oluşan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar ve safra üretimini artırır.
Enginarın yaprağı kadar etli kısımları da karaciğerin temizlenmesine katkı sağlar.
Karahindiba Kökü
Karahindiba yaprakları A, C ve K vitaminleri açısından zengin olup pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilir.
Bilimsel çalışmalar, karahindiba özü ekstratı ile tedavi uygulanması durumunda karaciğerde depolanan aşırı yağ seviyelerini azaltılabileceğini ve karaciğer dokusunda oksidatif strese karşı koruma sağlanabileceğini göstermiştir.