Keratinin Nedir? Keratinin Düşüklüğü Nelere Sebep Olur?
Kreatinin kas dokularında bulunur ve enerji üretmekte kullanılır. Kaslardan kan dolaşımı ile böbreklere iletilen kreatinin fosfattan ayrıştırılarak idrar yolu ile vücuttan dışarı atılır. Sadece kaslar hakkında bilgi vermez aynı zamanda böbrek fonksiyonları hakkında da bilgi verir. Kreatinin yüksekiği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Kreatinin, kreatinin nedir, kreatinin düşüklüğü, kreatinin yüksekliği, kreatinin kaç olmalı gibi kreatinin molekülü hakkında merak edilenleri haberimizde sizler için derledik...
Kişilerin kan testi sonuçlarında sıklıkça duyduğu kreatinin, genel sağlık durumu hakkında birçok bilgiler verir. Kreatinin değeri kas kütlesine göre değişiklik gösterebilir. Erkeklerin kas oranı kadınlardan daha fazla olduğu için kreatinin değeri daha yüksek çıkmaktadır. Peki kreatinin nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? Tüm detaylar haberimizde...
Keratinin Nedir?
Kreatinin, kişinin böbreklerinin fonksiyonu ile ilgili sağlık durumunu ve kas miktarını gösterir. Kas dokularında bulunur ve enerji oluşumunda büyük bir önem taşır. Kreatinin, günlük aktivite sonucu kaslarda oluşan organik bir atıktır. Kan yoluyla böbreklere taşınır. Böbrekler ise bu organik atığı filtreleyerek idrar ile birlikte dışarı atar. Kreatinin üretimi ve dışarı atılması bir dengedir. Eğer bu denge bozulursa kreatinin seviyesinde değişiklikler görülür. Aynı zamanda vücuda bakteri bakteri üremesini durdurur. Genel olarak insan vücudunda kaslarda üretilse de beslenme ile az da olsa amino asitlerde de üretimi sağlanır.
Kreatinin Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelmektedir?
Kreatinin seviyesi yaş, kas kütlesi, cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Kas kütlesinin azalmasına nörolojik hastalıklar, yaşlılık, kilo kaybı gibi durumlar etki eder. Bunlar da kreatinin seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Diyetin kreatin seviyesinin dengelenmesinde önemli bir rolü vardır. Protein ağırlık yemekler ile beslenmek kas kütlesini arttıracağından dolayı kreatinin seviyesini yükseltir. Kalp yetmezliği, mesane ve idrar yollarında tıkanıklık, böbrek kanseri, böbrek yetmezliği, tiroit bezi hastalıkları, enfeksiyonun varlığı gibi hastalıklar kreatinin seviyesinin düşmesine sebep olabilmektedir. Kreatinin seviyesinin düşmesinin belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin! TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek içintıklayın! TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayıtıklayın!TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için burayatıklayın!