Kiracılara Müjde!
İş yeri kiracılarını zor durumda bırakan düzenlemeler değişiyor. 1 Temmuz'da itibaren binlerce kiracıyı düze çıkarak düzenlemeler hayata geçiyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok iş yeri neredeyse aylardır kapalı. İş yapamadıkları halde omuzlara binen kira yükü gittikçe ağırlaşmaya başladı.
Borçlar Kanunu'nda yer alan kiracıları zor durumda bırakan maddeler artık geçersiz sayılacak. Devir için haklı gerekçe koşulu getirilirken, kiracı bulan sözleşme süresinden önce iş yerini tazminatsız tahliye edebilecek. Ödeme yapmakta zorlanan kiracıları daha da zora sokan, bir ayı ödememesi durumunda kalan ayların tamamını peşin ödemesine yönelik olan madde kaldırılıyor. Böylece peşin ödeme ve cezai şart geçersiz sayılacak. Başta AVM'ler olmak üzere tüm iş yeri kiracıları rahat bir nefes alacak.
Yeni
düzenleme ile sözleşmedeki zayıf tarafın kiracı olduğu kabul edilecek ve kiraya verene karşı korunacak. Kiracıya kira bedeli, temizlik, aidat dışında ek bir ödeme talep edemeyeceği hüküm altına alınıyor.
Sözleşmenin icrasını kendisi için çekilemez hale getiren nedenlerin varlığı durumunda, taraflardan birinin diğerine tazminat verme koşulu ile kira sözleşmesinin bitmesinden evvel feshedilmesini mümkün hale geliyor. Olağanüstü fesih halinde oluşacak zararın tazmini hâkimin takdiri ile belirlenecek. Kiracıları koruyan yeni düzenleme, kiraya veren tarafından dayatılan ve kiracıyı olağanüstü bir yükümlülük altına koyan bağlantılı sözleşmeyi hükümsüz sayıyor. Bağlantılı sözleşme teklifinin kiracıdan gelmesi halinde bu maddenin uygulanması mümkün olmayacak. Covid-19'la mücadele döneminde de 1 Mart ile 30 Haziran tarihleri arasında işyerleri için ödenmeyen kiralar sözleşmenin feshi ve tahliye nedeni sayılmaması yönünde düzenleme yapıldı.
Yeni düzenlemeye göre kiracı iş yeri sahibinin izni olmadan üçüncü kişiye devredemeyecek ancak iş yeri sahibi haklı bir gerekçe sunmak zorunda. Sözleşmesini devreden kiracı, kira sözleşmesinin ihlalinden doğacak borçlardan 2 yıl boyunca birlikte sorumlu olacak. Artık iş yeri sahibi en fazla üç aylık kira bedeli isteyebilecek.