Kırgızistan KKTC’ye Direkt Uçuş Talep Ediyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rusya gibi Kırgızistan’ın da KKTC’ye direkt uçuş istediğini açıkladı. Karaismailoğlu, “Kıbrıs’a turizm nedeniyle özellikle Kazakistan’dan çok müthiş bir trafik var şu anda” dedi.
Kırgızistan KKTC’ye Direkt Uçuş Talep Ediyor. Bitlis Çayı Viyadüğü Birleştirme Segmenti Kaynak Töreni ile Bitlis Çevre Yolu ve Kavşağı açılış töreninin ardından bir grup gazeteci ile konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
Rusya gibi Kırgızistan’ın Kuzey Kıbrıs’a direkt uçuş talebi olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Talep şifahen geldi, biz ‘resmi olarak talebinizi bildirin’ dedik. Kırgızistan’dan da direkt uçmak konusunda talep geldi. Özel uçuş da olabilir, resmi de olabilir. Kıbrıs’a turizm nedeniyle özellikle Kazakistan’dan çok müthiş bir trafik var şu anda. Dolu dolu uçaklar çalışıyor, frekanslar çok yüksek ve hâlâ da arttırıyoruz.” dedi.
Bakan Karaismailoğlu’nun Açıklamalarından Öne Çıkanlar
Çin Ve Avrupa’dan 710 Milyar Dolarlık Ticaret
“Coğrafi konumumuzun avantajlarını fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Çin’den Avrupa’ya 710 milyar dolarlık yıllık ticaret var. O ticaretten ne kadar pay alabiliriz? Planlamayla onun politikalarını belirliyoruz. Savaşlar nedeniyle Kuzey Koridor riske girdi. Oradaki potansiyeli aşağıya almak için Orta Koridor üzerinde büyük yatırımlar yapıyoruz. Koridor üzerindeki bütün ülkeler sürekli bir araya geliyoruz. Gürcistan, Azerbaycan, Hazar Denizi geçidinden sonra Kazakistan, Özbekistan ayrıca Avrupa tarafında da Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ulaştırma bakanları bir araya geliyoruz. Demiryolunun kapasitesinin ve konforun arttırılmasıyla ilgili yatırımlar ve neler yapabiliriz.”
Kanal İstanbul
“Marmara bölgesinde yaşayanlar için öncelikle ihtiyaç olan ulaşım yollarının imalatlarına başladık. Bir taraftan onları, bir taraftan da ana ihale için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Fizibilitelerimizi tekrar yeniliyoruz. Boğaz’dan geçen gemilerdeki hareketlilikte bazı değişimler var. Dünyadaki ticari hareketliliğin cinsi de değişmeye başladı. 3 gemi 1 gemiye sığdı. Tonaj yüzde 40 arttı. Ticaret hacimleri arttıkça, Marmara denizindeki beklemeler çok artacak, bir taraftan beklemelerden kaynaklı çevre kirliliği, suyun ısınması, müsilaj bunların hepsi birbiriyle bağlantılı işler. Hepsini yönetmeye çalışıyoruz, yönetirken de alternatif çözümler üretiyoruz.
Kanal İstanbul tamamen lojistik ve ticari hareketlilikten doğmuş bir ihtiyaçtır. Bir emlak ve Katar dedikodusuyla bertaraf edecek vizyonsuzların yapacağı bir iş de değildir bu. Nasıl Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaptık, nasıl bu kadar büyük kapasiteli İstanbul Havalimanı’nı planlamışsak, o aklın ürünü aslında Kanal İstanbul. Hem karayolu hem demiryolu Kanal İstanbul’a göre projelendirildi.”
Kayaşehir Metrosu
“Kayaşehir metrosunu yapmayacağım deyince, aldık bakın 28 ayda yüzde 5’ten devraldığımız metroyu yüzde 98’lere getirdik. Aralık’ın sonunda da açacağız. Aynı tarihte ihalesi yapılmış Mahmutbey Esenyurt hattı, Bağcılar Kirazlı-Halkalı Hattı... Yüzde 5’te duruyor ikisi de. Parayı alıyorlar. İş ortada yok. Sonuçta bunun hesabını soracak olan da millet. Onu da sandık gelince hesabını soracaktır.
Kağıthane-İstanbul Havalimanı arası kasım sonu aralık başı bitiriyoruz. 6 ay sonra da Gayrettepe’ye kadar uzanacak. Saate 120 km hıza sahip, ülkenin en hızlısı, dünyanın da en hızlı metrolarından bir tanesi. 6 ay sonra da İstanbul Havalimanı- Arnavutköy-Başakşehir- Halkalı Marmaray’a kadar uzanan hat var. O da devam ediyor. Küçükçekmece’den veya Başakşehir’den metroya binen bir vatandaş havaalanı üzerinden Göktürk, Kemerburgaz, Kağıthane, Gayrettepe, oradan Beşiktaş 70 km hatta seyahat etme imkanına kavuşacak. 2023’ün ortalarında hepsi biter.”
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!