Yayınlanma: 17 Mart 2023 10:21
Güncellenme: 21 Kasım 2024 20:25
Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve 11 ilde 50 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremin ardından Kızılay’ın depolarındaki çadırları sattığı öğrenildi. Çadırların ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine yani depremzedelere ulaştırılmaması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Çadır skandalının ardından Kızılay’ın giysi ve konserve gıda sattığı da öne sürüldü.
İstifası beklenen Kızılay başkanı Kerem Kınık ise sosyal medya hesaplarından istifa çağrılarına aldırış etmediğini gösteren fotoğraflar paylaşmayı sürdürdü.
Kamuoyundaki baskı her geçen gün artarken HDP’nin Kızılay’ın "amaç dışı faaliyetlerinin" araştırılmasını talebi, TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından günlerce soğuk hava şartlarında yardım bekleyen depremzedeler için Ahbap Derneği ve Türk Eczacıları Birliği’nin Kızılay’dan çadır satın aldığı öğrenildi.
Bunlara ek olarak Kızılay’ın giysi, gıda gibi yardım malzemelerini de sattığı ön sürüldü. İstifa çağrıları çığ gibi büyüdü.
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül önergenin gerekçesini şu sözlerle açıkladı:
"Kızılay 2019’da tüm itirazlara rağmen holdingleşti, yatırım holding bünyesinde kurulan şirketlerin sayısı 13’e ulaştı. Çadır fabrikaları, maden suyu fabrikaları, hastaneler, binlerce gayrimenkul vesaire şirkete devredildi.
AFAD ve Kızılay insani kuruluş olmaktan çıkıp güvenlik kuruluşu gibi ve birer resmi devlet kuruluşu ama yardımdan azade bir niteliğe dönüşmüş durumdadır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bu kurumlar siyasi bir yapıya dönüşemezler, kar amacı güdemezler.
Kızılay’ın kendi bütçesinden birçok vakfa para aktardığı gün ışığına çıkmış ve bu para aktarma işini de kabullenmiş ama bunun bir suç olmadığını söylemişlerdi."