Yayınlanma: 25 Şubat 2023 13:50
Güncellenme: 22 Mart 2023 02:18
Geçtiğimiz günlerde Konya'da yaşanan deprem sonrasında iki fay hattı arasında 12 metre derinliğinde bir obruk oluştu. İç Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yıl içinde zaman zaman obruk oluşumları görülebiliyor. Vatandaşlar ise obrukların neden ve nasıl oluştuğunu merak ediyor. Peki obruk (çukur)nedir? Obruk neden oluşur? Sizler için derledik.
Orta Anadolu'nun genelinde görülen obruk oluşumları, karstik yer şekillerinden biridir. Obruklar, yer altında bulunan kireçtaşı benzeri eriyen kayaçların çeşitli sebeplerden ötürü boşluk oluşturması ve zeminin çökmesi sonucunda meydana gelir. Bunu bir sünger üzerindeki küçük delikler gibi düşünebiliriz.
Obruk Nedir?
Karbondioksit ve yer altı sularının birbiriyle etkileşime girmesi sonucunda karbonik asit ortaya çıkar. Karbonik asit, kireç taşının fazlaca bulunduğu toprakları zaman içerisinde eritir ve mağaralar oluşturur. Fakat kısa bir zaman sonra bu yer altı mağaralarının üzerinde bulunan toprak çökerek derin çukur görünümlü obrukları oluştururlar.
Obruk Neden Oluşur?
Obruklar yer kayması, sıvılaşma, heyelan, çökme gibi sebeplerle de ortaya çıkabilir. Deprem olduğu anda yer kabuğundaki kayma sonucunda zemin çökerek obruk meydana getirebilmektedir. Ayrıca depremden sonra gelişen heyelanlar da obruk oluşumu tetikleyebiliyor.
Depremde sonra bazı binalar ve yapılar çökme meydana geliyor. Bu çökmeler obruk oluşumuna neden olabileceği gibi deprem sırasında zeminin içinde artan su basıncı da toprağı çözerek çukur oluşturabiliyor.
Bugün Konya'nın Karapınar ilçesinde, 37 metre çapında ve 12 metre derinliğinde bir obruk daha oluştu. "Kurak Günler" filmini izlediyseniz, bu obruk size çok şey ifade edecektir. pic.twitter.com/KfyvtIzgFD
— Matematiksel (@matematikselorg) February 24, 2023