Yayınlanma: 2 Ağustos 2021 10:16
Güncellenme: 17 Ocak 2025 22:41
Cenevre Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Önleme ve Kontrol Departmanı Direktörü Prof. Dr. Didier Pittet, Sputnik’e yaptığı açıklamada koronavirüsün birkaç yıl sonra sıradan bir soğuk algınlığından daha tehlikeli olmayacağını söyledi.
İnsanların, daha önce mevcut koronavirüslere karşı bağışıklık kazandığı gibi yeni tip koronavirüse karşı da (Covid-19) bağışıklık kazanarak antikor üreteceğine inanan uzman; “Ancak bu virüsleri biliyor ve bağışıklık geliştirmiş olsak bile zaman zaman hafif bir burun akıntısı yaşıyoruz. Ve Kovid-19'un bu koronavirüslerle aynı yolu izleme şansı çok yüksek. Yani, beş ya da on yıl sonra nüfusun yüzde 99 ya da yüzde 100'ünde antikor olacak, ama yine de hafif bir biçimde hastalanacaklar, en fazla bu kadar. Yani nezle haline gelecek” şeklinde konuştu.
Öte yandan daha önce İngiliz uzmanlar koronavirüs aşılanmasının “uzun yıllar boyunca” devam edeceğini öngörmüştü. Koronavirüse ve onun neden olabileceği hastalığın ciddi seyrine karşı aşı kaynaklı bağışıklığın zamanla azalmasının muhtemel olduğunu savunan uzmanlar, bu nedenle nüfusun tekrar tekrar aşılanması gerektirebileceği sonucuna vardı. Sağlıkçılar ayrıca aşılama kampanyalarının da muhtemelen uzun yıllar boyunca devam edebileceğini öngördü.