Yayınlanma: 29 Mart 2020 16:30
Güncellenme: 25 Kasım 2024 10:00
Japonya'da, içinde Türk bilim insanı Dr. Halil İbrahim Çiftçi'nin de yer aldığı bilim insanları koronavirüsün ilacının çıkarılması kapsamında ciddi bir yol katetti.
Tokyo Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü'nün bilim insanların yürüttüğü faaliyet sonucu ilacın çıkarılmasında ciddi bir çalışma kaydedildiğini ve Nisan ayında denemelere başlanacağı ifade edildi.
Çin'de salgının görülmeye başladığından bu yana faaliyetleri devam ettiren Tokyo Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Junichiro Inoue öncülüğündeki bilim insanlarının çalışmaları, meyvesini verdi. Prof. Inoue'nin çalışmalarının gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde Nafamostat Mesylat'ın virüsün insan hücrelerine ulaşması ve ardından çoğalmasının önlenebileceği anlaşıldı.
Prof. Inoue'nin çalışma grubunda uzun seneler ilaç geliştirmek adına faaliyetler gösteren Kumamoto Üniversitesi Eczacılık Fakülte'sinden Prof. Masami Otsuka ve Türk bilim insanı Dr. Halil İbrahim Çiftçi de konuya ilişkin açıklama yaptı. Araştırmalar, Nafamostat Mesylat'ın koronavirüs ile neredeyse aynı olan bir diğer virüs SARS-CoV-2 hastalığını çok etkili bir şekilde engelleme potansiyelinin bulunduğunu ortaya koydu. Tokyo Üniversitesi Tıp Bilimleri Enstitüsü ilacın klinik denemelerine nisan ayında başlanmasının düşünüldüğünü aktardı.