Koronavirüsün Yayılmasına Neden Olan Yanlış Durumlar!
Acıbadem Fulya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hülya Kuşoğlu koronavirüsün yayılmasına sebebiyet veren yanlış olan alışkanlıkları belirtti ve önemli uyarılar yaptı.
Son dönemlerin salgın hastalığı;
koronavirüse ilişkin uzman kişiler çoğunlukla ‘panik yapmayın fakat
tedbir almayı da unutmayın’ çağrısında bulunuyor. El yıkama ve kişisel hijyen tedbirleri, salgının önüne geçmede en etkili yol. Dr. Öğr. Üyesi Hülya Kuşoğlu hijyen açısından alınması gerek tedbirler için önerilerde bulundu.
Kişisel Hijyen
Ellerinizi hızlıca değil, en az 20 saniye süresince, doğru yöntemlerle ovalayarak yıkamanız çok önemli” uyarısını yapan Dr. Öğr. Üyesi Hülya Kuşoğlu şöyle aktardı:
“Takı ve saatinizi çıkarmanızın ardından ellerinizi ıslatın. Sonrasında bol ölçüde sabunu, dairesel hareketlerle ellerinizde yayın. Tırnakların yan ve üst bölümlerini yıkayın. Parmak ve parmak aralarını temizleyin. Sol elinizle sağ elinizin, sağ elinizle de sol elinizin arkasını ovun. İki elinizin de başparmağını ovaladıktan sonra bileklerinizi temizleyin. Sonrasında bileklerinizden başlayıp ellerinizi suyla iyice yıkayın. Mikroorganizmalar nemli bölgede hızlıca çoğalabildikleri için bileklerden parmaklarınıza kadar tek kullanımlık kağıt havluyla ellerinizi güzelce kurutun.'' şeklinde açıkladı.
Dr. Öğr. Üyesi Hülya Kuşoğlu temiz gibi dursa da ellerimizde gözle göremediğimiz birçok virüs ve bakteri olduğuna vurgu yaparak ellerin sık sık temizlenmesi gerektiğini açıkladı.
Yakın Temastan Kaçınmak
El temizliğinin yanında, Koronavirüs hasta bireylerin öksürmeleri ve hapşırmalarıyla ortalığa dağılan damlacıkların soluma yoluyla bulaşıyor. Bunun yanında, solunum parçacıklarıyla kirli ellere ve farklı yüzeylere temasın ardından ellerin temizlenmeden yüz, burun ya da ağıza götürülmesiyle de virüs yayılabiliyor. Bu sebeple kalabalık alanlarda mümkün olduğunca uzak olunmalı ve zorunlu kalmadıkça dışarıya çıkılmamalı. Yakın temasa girmek de yanlış. Ayrıca soğuk algınlığı olan bireylerden en az 1 buçuk metre uzakta durulmalı.
Havlu, çatal, bıçak ve bardak gibi kişisel eşyaların ortak bir şekilde kullanılmamasına da değinenDr. Öğr. Üyesi Hülya Kuşoğlu çalıştığınız alanda da kalem, telefon, zımba ve klavye gibi nesnelerin ortak olmamasına dikkat edilmesine vurgu yaptı.
Evdeyken kapı kolları, armatürler ve lavabolar gibi fazla temas ettiğini yerler her gün bol su ve deterjanla temizlenmeli. İşyerinde yüzeyleri temizlerken de ıslak mendilin aksine alkol miktarı yüksek olan nesnelerle yapılması daha iyi olacaktır.
Bol Su ve Sağlıklı Besin
Yapılan yanlışlarda biri de, yeterince su tüketmemek. Su içmek vücutta bulunan toksinlerin atılmasında yardımcı olur ve sağlığın korunmasında en büyük faktörlerden biridir. Günlük en az 8-10 bardak su içilmeli. Bunun yanında Hülya Kuşoğlu, her besin grubundan az az ve dengeli bir şekilde tüketmenin önemli olduğunu söylüyor.
Sağlıklı beslenme bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.