Kötü Anıların Etkilerinden Kurtulmanın Yolu: EDMR Tedavisi
EMDR terapisi yaşadığımız ve etkisinden kurtulamadığımız rahatsız edici olay, anı ve huzursuzlukları anlamlandırarak rahatlamayı sağlayan bir yöntemdir.
EMDR, "Eye Movement Desensitization and Reprocessing" kelimelerinin baş harfi ile isimlendirilen bir
terapi yöntemidir ve Türkçeye "Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme" olarak çevrilmiştir.
Bir psikoterapi çeşidi olan EMDR tedavisinde zihinde yer alan anılara ait bilgileri yeniden işlenir.
EMDR terapisi tüm dünyada kabul gören bir tedavi yöntemidir. EMDR tedavisi ile kaza, deprem, savaş, taciz, şiddet gibi travmatik olayların bıraktığı kötü etkilerden kurtulmaya yarar. Ayrıca yaşanan travma ve olumsuz yaşam olayları, kaygı bozukluğu, depresyon, kızgınlık ve öfke nöbetlerine de neden olduğu için bunlar da EMDR terapisi ile tedavi edilebilir. EMDR terapisi aile çatışmaları, boşanma, okulda zorlayıcı olaylar gibi kriz yaşantılarında; kaygı bozuklukları ve fobilerde de etkili olmaktadır.
EMDR Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Terapist danışan ilişkisinin kurulmasının ardından hedef anılara ulaşılarak danışana iki yönlü uyaranlar verilir. Bu uyaranlar, göz hareketleri, iki kulaktan sesli uyaran verme veya iki yönlü dokunsal uyaranlar verme şeklinde olabilir. Bu iki yönlü uyaranlar, bu terapinin temel yöntemidir. Bu uyaranlar ile beynin iki yarım küresi arasında geçiş sağlanır. Bu nedenle olumsuz yaşantıların hafıza alanlarına çok daha hızlı erişilebilir. Böylelikle korkulu, kaygılı olarak depolanmış belleğimiz yerine; güvende ve güçlü olduğumuz, kendimizi koruyabileceğimiz, kendimize güvenebildiğimiz gibi, yeni bilgiler oluşturulur.