Yayınlanma: 16 Mart 2023 16:17
Güncellenme: 19 Kasım 2024 03:40
Kulak tıkanıklığı, işitme kalitesini büyük ölçüde düşüren geçici bir rahatsızlıktır. Pek çok insanın günlük hayatta sıklıkla karşılaştığı bir hastalık türü olan kulak tıkanıklığı, çoğu zaman tek kulakta ortaya çıksa da, kimi zaman her iki kulakta birden görülebilir. Peki, kulak tıkanıklığı neden olur? Tedavisi nedir? Sizler için derledik.
Kulak Tıkanıklığı Nedir? Neden Olur?
Kulak tıkanıklığı, dışarıdan gelen ses dalgalarının, işitme kanallarında doğru bir biçimde iletilmemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kulakta şişkinlik hissi, işitmenin kalitesinin bozulması gibi belirtilerle ilerleyen kulak tıkanması, çoğu zaman önemsenmeyip, tedavisi geciktirilen bir hastalık olarak bilinmektedir.
Kulak tıkanıklığı, duşta kulağa kaçan su veya uçak yolculuğunda artan basınç gibi gündelik olaylara bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi daha ciddi sorunlar sebebiyle de ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan anatomik olarak 3 bölümden oluşan kulakta, dış kulak, orta kulak ve iç kulağın herhangi birinde görülen fonksiyon bozuklukları kulak tıkanıklığına yol açabilir. Aynı zamanda, kulağa yabancı bir cisim kaçması, uçak yolculuğu, alerjiler ve grip gibi etkenler de kulak tıkanıklığına neden olabilir.
Kulak Tıkanıklığı Tedavisi Nedir?
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterli olmaktadır.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir
parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek işe yarayabilir. Yapılan bu
eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Ancak eğer esneme, yutkunma gibi yöntemler işe yaramıyorsa vakit kaybetmeden
kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması gerekir. Bu durumda doktorunuz en
doğru tedavi yöntemiyle sorunu giderecektir.
Kulağınız tıkandığında östaki borunuzu açmanız yeterlidir. Bunun için sakız çiğneyebilir, esneyebilir ya da nefes alıp, burun deliklerinizi ve ağzınızı kapatarak nefesinizi vermeye çalışır gibi yapabilirsiniz.#SiserİşitmeCihazları #Kulak #Ear #Kulaktıkanıklığı #Kulaksağlığı pic.twitter.com/VsPH0HLqRC
— Siser İşitme Merkezleri (@siserisitme) January 8, 2019