Küresel Isınma Dünya Akarsularını Yok Ediyor!
Küresel ısınma nedeniyle dünya akarsuları büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. Nehir korsanlığı olaylarında artış bekleniyor.
Küresel ısınma dünya akarsularını yok ediyor.
Küresel ısınma nedeniyle dünya her geçen gün felakete sürükleniyor. Bilim insanları buzulların erimesinden dolayı kaybolan nehirlerin sayısında artış görüldüğünü duyurdu. “Nehir korsanlığı” olarak bilinen bir durumda buzullardan beslenen akarsular başka topraklara yönleniyor ya da akışını kaybederek bir süre sonra tamamen yok oluyor. Araştırmacılar, bundan dolayı özellikle dünyanın yüksek bölgelerinde akan
nehirlerin etrafındaki
ekosistemlerin buralarda geçimini tarım ile sağlayan toplulukların tehlikede olduğunu ifade etti.
İlk nehir korsanlığı olayı Kanada’nın Yukon eyaletinde yer alan Kaskawulsh buzulunun erimesinin ardından 2016 yılında ortaya çıktı. Buzulun eriyen sularından beslenen Slims nehri geçtiğimiz bahardan itibaren sularını tamamen kaybetti.
Nehirler Büyük Tehlikede
Bilim insanları, dünya çok daha az buzul içeren bir dünyaya doğru yol alırken, yüzyıllardır buzla kaplı toprağın artık buzsuz hale geleceğini ve böylelikle dağlık bölgelerdeki nehirlerin yok olacağını bildirdi.
İklim Değişikliğinden Kaynaklanıyor
Kanada’da yer alan
Calgary Üniversitesi’nden bir yerbilimci olan Dan Shugar, "Dünyanın dört bir yanındaki buzullar geri çekiliyor. Bu geri çekilmenin ise artık iklim değişikliğinden kaynaklandığını kesinlikle biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Shugar, 2016 yılında Kanada’nın Yukon Bölgesi’nde modern zamanlarda bilinen ilk nehir korsanlığı vakasını belgeleyen bilim insanlarının arasında yer aldı. Bundan sonra, Kanada’nın en büyük buzulu o kadar çabuk eridi ki, söz konusu erime büyük bir nehrin yönünü değiştirmesine neden oldu ve böylece beslediği bir gölün su seviyesini ciddi ölçüde düşürdü.
Sıra Alaska’da
Yüzyıllar boyunca, Slims Nehri büyük Kaskawulsh buzulundan kuzeye doğru eriyen suyu Kluane nehrine oradan da Yukon Nehri’ne, Bering Denizi’ne taşıdı. Buna karşın 2016 yılının ilkbahar aylarında, buzulun hızlı bir şekilde erimesiyle birlikte Sims Nehri suyunu kalıcı olarak Kaskawulsh Nehri üzerinden doğuya, orijinal varış yerinden binlerde kilometre uzaklıktaki Alaska Körfezi’ne doğru daha dik bir eğime yönlendirdi.
Son dönemde bilim insanları tüm dikkatini Alaska’ya çevirdi. Ulusal Park Servisi jeoluğu Micheal Loso, Glacier Bay Milli Parkının içerisinde geri çekilen bir buzulun beslediği güçlü bir nehrin yönünü değiştirmesinin beklendiğini ve bunun çevre ekosistemini olumsuz etkileyeceğini bildirdi.
Güney Alaska’daki 350 metre kalınlığındaki Grand Plateau buzulu, yıllardır Alsek Nehri için bir bariyer görevi gördü. Buna karşın önümüzdeki otuz yıl içerisinde Loso ve meslektaşları, buzuldan beslenen Dry Bay bölgesinden geçen Alsek Nehri’nin her yıl 10 metreye kadar güneydoğuya doğru kaydığını tespit etti.