
Yayınlanma: 22 Ocak 2026 19:15
Güncellenme: 25 Ocak 2026 08:50
Yaklaşık 19 yıldır ertelenen Paphos Marina Projesi, Kıbrıs hükümetinin aldığı yeni kararla yeniden hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Yatırımcı ilgisinin, son başvuru tarihine yaklaşılmasıyla birlikte, uzun süredir beklemede olan proje için ihale süreci kritik bir aşamaya girdi.
Paphos Marina projesi, Kissonerga bölgesindeki Potima mevkiinde, devlete ait 165 bin metrekarelik bir arazi üzerinde inşa edilecek. Projenin tamamlanmasıyla Paphos’un, Akdeniz’in önemli deniz turizmi merkezlerinden biri haline gelmesi hedefleniyor.
Planlanan marina;
1.000’e kadar yat ve eğlence teknesi kapasitesine sahip olacak.
Deniz ve kara tesislerini kapsayan yüksek standartlı bir yapı sunacak.
Konut, ticari alanlar ve isteğe bağlı otel projeleri içerecek.
Alternatif projede kruvaziyer gemilerine ev sahipliği yapabilecek bir iskele de yer alacak.
Proje, DBFOT (Design, Build, Finance, Operate, Transfer) modeli kapsamında yürütülecek. Bu kapsamda yatırımcı firma;
Tasarımı yapacak.
İnşa sürecini yönetecek.
Finansmanı sağlayacak.
İşletmeyi üstlenecek.
Süre sonunda projeyi devlete devredecek.
İmtiyaz süresi 55 yıl olarak belirlendi.
İhale şartnamesine göre, yatırımcılara iki seçenek sunuluyor:
1.000 yat kapasiteli marina
%70–80 deniz, %20–30 kara tesisleri
Konut, ticari alanlar ve otel kompleksi
Aynı marina kapasitesi
Karma kullanım alanları
Kruvaziyer gemi bağlama imkânı
İhale süreci iki aşamalı olarak ilerliyor:
Yatırımcıların ilgi beyanı
Son başvuru tarihi: 23 Ocak 2026
Ön yeterliliği geçen firmalar detaylı teklif sunacak
Teklif teslim tarihi: 9 Şubat 2026
Değerlendirme sürecinin Mart 2026 ayında tamamlanması, yıl sonuna kadar ise imtiyaz sözleşmesinin imzalanması bekleniyor.
Sürecin, planlandığı gibi ilerlemesi halinde, Paphos Marina inşaatının Nisan 2027’de başlaması öngörülüyor.
Paphos Marina projesinin ilk ihalesi 2007 yılında yapılmıştı. 2007–2017 yılları arasında yaşanan hukuki itirazlar ve dava süreçleri nedeniyle tüm teklifler iptal edildi. Proje, 2023–2024 döneminde yeniden masaya yatırıldı ve ihale dokümanları güncellendi.
Ancak son girişimde de Hukuk Servisi’nin talep ettiği ek incelemeler nedeniyle süreç gecikmeye uğradı.
Kıbrıs hükümeti projeyle ilgili olarak
Deniz turizmini geliştirmeyi
Yerel ekonomiyi canlandırmayı
Turizmde mevsimselliği azaltmayı
Çevresel sürdürülebilirliği korumayı
amaçladığını vurguluyor.