Mantarın Hiç Duymadığınız Faydaları
Çok eski çağlardan bu yana birçok hastalık için ilaç olarak kullanılan mantarın en bilinen türü Agaricus bisporus’tur. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Tuğba Yaprak mantarın yararları hakkında bilgiler verdi.
Mantarın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen Yaprak, "İçerdiği selenyum minerali sayesinde antienflamatuvar ve antikanser etkisi vardır. Beta-glukan kaynağıdır, bu sayede kolestrolün ve trigliserit seviyelerini düşürülmesine yardımcı olur. D vitamini içeren nadir bitkisel besinlerdendir. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan etkisiyle beyin ve cilt sağlığına korumaya yardımcı olur. En çok antioksidan etkiye sahip mantarlar beyaz mantar türüdür." ifadelerini kullandı.
Mantarın içerdiği bakır minerali sayesinde anemi, halsizlik ve kemik hastalıklarının oluşma riskini azalttığını ifade eden Yaprak, "Mantarda bulunan kolin adı verilen bir maddenin uyku, hafıza ve öğrenmeyi güçlendirmeye yardımcı etkisi bulunmaktadır. Diyabet tanısı olan bireylerde, kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve insülin direncini arttırmaya yardımcıdır." dedi.
Mantarın besin değeri hakkında da bilgilendirmede bulunan Diyetisyen ve Yaşam Koçu Tuğba Yaprak şu ifadeleri kullandı:
"Beslenme açısından değerlendirildiğinde, düşük kalori içeriğinin yanı sıra esansiyel amino asitler, karbonhidratlar, lif, önemli vitamin (A, B, C, D, K) ve mineraller (demir, fosfor,selenyum, çinko, kalsiyum, bakır, magnezyum, potasyum) açısından da zengindir. Özellikle B vitamini açısından zengindirler; Riboflavin (B2), Folat (B9), Tiamin (B1), Pantotenik asit (B5), Niasin (B3). 100 gr kültür mantarı için ise belirtilen besin değerleri; Kalori: 21 kcal, Protein: 3 gr, Karbonhidrat: 3 gr, Lif:1 gr, Yağ: 0 gr."
Mantarların geniş bir aile olduğuna dikkat çeken Yaprak bilinmeyen mantar türlerinin tüketilmemesi gerektiğini, zehirlenmeye hatta ölüme yol açabileceğini belirtti.