Marmara’da Müsilaj Seferberliği Başladı
Marmara Denizi’ni esir alan müsilajların temizlenilmesi için çalışmalar başlatıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi’nde büyük bir kirliliğe sebep olan ve doğal yaşamı tehdit eden müsilaj felaketinde temizleme
çalışmalarının startını verdi.
Çanakkale’de sabah saatlerinde kuvvetli rüzgarın etkisiyle yön değiştiren
müsilaj Kordon Boyu kıyılarına kadar ulaştı. Marina bölgesinde biriken müsilaj teknelerin etrafını sardı.
Bu sabah itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan temizlik seferberliği için şehre gelen ekipler, gerekli hazırlıklarını tamamladıktan sonra çalışmalarını başlattı. Kurulan bariyerlerin yardımıyla biriken müsilajın İzmit’teki bir bertaraf tesisine götürüleceği belirtildi.
Balıkesir’de ise
Bandırma Limanı’nda başlatılan çalışmalara, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak,
Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ile ilgili kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.
Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Bandırma Çelebi Limanı’na bağlı römorkörlerle denize açılarak Belediyeye ait temizleme gemisi “Başaran-2”nin çalışmalarını yerinde takip etti.
Bir süre çalışmaları takip eden ve müsilaj yoğunluğunu inceleyen Vali Şıldak limana dönmesinin ardından basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 22 maddelik eylem planının ilk aşamasını devreye soktuklarını belirten Vali Şıldak, “Marmara Denizi'nde bu durumun kısa sürede son bulacağına, denizimizin eskisinden de daha temiz hale geleceğine inanıyorum. Bunu yürekten söylüyorum” şeklinde konuştu.
Marmara Çevresindeki İller Harekete Geçti
Tekirdağ’da tekneler yardımıyla toplanıp vidanjörlerle çekilen müsilaj şehirde bulunan bir arıtma tesisine götürülüyor. Konuyu takip eden Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’a İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Kaan Sinan Tohumcu da eşlik etti.
Vali Yıldırım müsilaj felaketi için uygulanan 22 maddelik acil eylem planının Marmara Denizi çevresindeki illerde başlatıldığını ve bu kapsamda üzerlerine düşen çalışmaları titizlikle gerçekleştireceklerini belirtti.
Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım şu ifadeleri kullandı:
“
Müsilajın sebebi azot ve fosfor gazlarının artması. Tabii bilim insanları bunun sebebini araştırıyorlar. Şu an bizim daha çok müsilaj olarak gördüğümüz, deniz yüzeyinde görülen müsilajın ölüsü. Yani bunlar deniz yüzeyine vurmuş kısmı. Tabi bunların temizlenmesi lazım. Çünkü balıkçılarımızı etkiliyor. Bunların hepsini temizleme gayreti içerisindeyiz. Marmara Denizi'nin etrafında bulunan illerde bu faaliyet 7 gün 24 saat devam edecek. Biz de bugün burada başladık. Bu azot miktarı yüksek bir besin. Tabii belki bilim insanları bunu kararlaştıracak. Belki bunlar işlenmek suretiyle gübre olarak kullanılabilecek. Belki hayvan yemi ya da balık yemi olarak kullanılabilecek. izim şu anda yaptığımız şey, müsilaj ölüsünü deniz yüzeyinden toplayıp, bir alanda muhafaza etmektir, kurutmaktır. Bununla enerji bile elde edilebilir diyorlar. Bu da bilim insanlarının konusudur.”