Millet İttifakı’ndan Anayasa Çalışması
Millet İttifakı, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" kapsamında anayasa çalışmasını tamamladı. CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri tarafından hazırlanan çalışmada, cumhurbaşkanının halk tarafından 7 yıllığına bir kez seçilmesi, AYM ve HSK üye sayısında kadın kotası uygulanması yer aldı.
Millet İttifakı’ndan Anayasa Çalışması.
CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme” geçiş kapsamında anayasa çalışması hazırladı.
Bu çalışmayla mevcut anayasanın 89 maddesi ve 10 başlığında değişiklik önerildi.
Hayvan Hakları
Çalışma kapsamında, mevcut anayasanın ikinci kısmında yer alan "Temel Haklar ve Ödevler" başlığındaki, "ödev" kelimesi, "özgürlük mantığına aykırı" ve "bireyi ezen bir ifade" olduğu gerekçesiyle "hürriyet" olarak güncellendi.
Anayasadaki "Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması" başlığına ise "hayvan hakları" ifadesinin eklendiği aktarıldı. Bu çerçevede "sağlık hakkı" ile "çevre ve hayvan hakları" ayrı fıkralar olarak düzenlenmiş oldu. Çalışmada, "Devlet doğal hayatı ve hayvanları korur, hayvanlara yönelik eziyet ve kötü muamele yapılmaması için gerekli tedbirleri alır" denildi.
Milletvekili Sayısı
Çalışma kapsamında ayrıca siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması önerildi. Siyasi partilerin kapatılmasının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ve TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun vereceği izne bağlı olarak açılan dava üzerine Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanması istendi.
Çalışmada, "Yurt dışında yaşayan Türkler" şeklinde ayrı bir seçim çevresi oluşturulması ve yurt dışı seçim çevresinden seçilecek milletvekili sayısının 15'i geçmemesi de önerildi.
Cumhurbaşkanı Halk Tarafından Seçilmeli
Çalışmanın en dikkat çeken noktalarından biri de c
umhurbaşkanının 2007'de yapılan referandumla halk tarafından seçilmesi kararının korunması oldu. Fakat çalışmada, cumhurbaşkanının 7 yıllığına bir kez seçilebilmesi, partili olması durumunda partisiyle ilişiğinin kesilmesi önerildi.
Kadın Kotası
Çalışmada, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Kurulu üye sayısında kadın kotası uygulanması öngörüldü. Mahkeme ve kurula seçimle gelenlerin en az yarısının kadın olması zorunluluğu önerildi.
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!