mRNA Teknoloji ile Üretilen Kanser ve HIV Aşılarında İnsan Denemeleri Başlıyor
ABD merkezli Moderna, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısında etkinliği kanıtlanan mRNA teknolojisinin kanser ile HIV üzerinde kullanılabilmesi için çalışmaların tamamlandığını ve insan demelerine geçildiğini kaydetti.
Moderna, mRNA teknoloji ile üretilen kanser ve HIV aşısında insan denemelerine başlanacağını müjdeledi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan
koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşılardan biri de Moderna oldu. Moderna aşısında Biontech aşısında olduğu gibi mRNA teknolojisi kullanıldı. Biontech koronavirüs aşısından çok önce aynı teknolojinin kanser tedavisi için kullanımına yönelik araştırmalar yürütüyordu. Biontech’in kurucularından Özlem Türeci ise geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamayla kanser aşısı için de sona yaklaşıldığını duyurmuştu.
Geçtiğimiz gün konu hakkında bir açıklama da Moderna’dan geldi. Moderna CEO'su Stéphane Bancel söz konusu açıklamada Covid-19 aşısının 'sadece bir başlangıç' olduğunu söyledi. Bancel, mRNA teknolojisinin, kalp hastalığından kansere ve nadir görülen genetik hastalıklara tedavi sunabilen dev bir endüstriye dönüşeceğini vurguladı.
CEO Bancel, mRNA teknolojisini grip, Zika, HIV ve kanser tedavisi için de kullanacağını ve insan denemelerine geçildiğini müjdeledi.
İnsan denemeleri sürecinde olan toplam 10 aşı olduğu da edinilen bilgiler arasında yer aldı.
Stéphane Bancel, denemelerin başarılı olması durumunda aşı pazarını altüst edeceklerini söyledi ve sektörde öncü olacaklarını belirtti.
Uzun vadede, Covid-19, grip ve çok sayıda solunum rahatsızlığına karşı da aşı üretmeyi planladıklarını belirten Bancel,
"Amacımız, her Ağustos veya Eylül ayında vurulacak tek dozluk mRNA aşıları" şeklinde konuştu.