NASA, Mars’ta Su ile Temas Ettiği Belirlenen Kaya Parçaları Topladı
NASA’nın bir süredir Mars’ta görev yapan uzay aracı Perseverance, gezegende su ile temas ettiği tespit edilen iki kaya parçası örneği topladı.
NASA, Mars’ta su ile temas ettiği belirlenen kaya parçaları topladı. Nasa’nın 30 Temmuz 2020’de Mars’a gönderdiği Perseverance uzay aracı görevine devam ediyor. Mars’a iniş yaptığı 18 Şubat tarihinden bu yana Jezero kraterinde çeşitli incelemeler yapan Perseverance, ağustos ayının başında ilk örnek toplama girişimini başlatmıştı. Buna karşın bu görevi başaramamıştı.Daha sonra ikinci ve üçüncü kez deneme yapan Perseverance uzay aracı, söz konusu iki denemede iki farklı kaya örneği toplandı. Montdenier ve Montagnac olarak isimlendirilen bu iki kaya örneği şu anda Perseverance’in gövdesinde özel tüpler içerisinde saklanıyor.
Su İzleri Aranıyor
Perseverance, Mars’taki görevine pek çok amaçla başladı. Bir yandan Mars’ın iklim koşullarının daha detaylı incelenmesine yarayacak veriler toplayan uzay aracı, diğer yandan da gezegende var olduğuna neredeyse emin olunan ancak daha fazla veri gerektiren su izlerini arıyor. Jezero kraterinin seçilmesinin nedeni de aslında bu su izleri. Bunun nedeni ise bölgede yaklaşık 3,5 milyar yıl önce bir göl olduğu biliniyor. Buna karşın gölün yer altındaki su kaynakları ile beslenen bir göl mü yolsa sel sularıyla dolan ve 50 yıl gibi kısa bir süre göl kalabilmiş olan bir bölge mi olduğuna yönelik şüpheler bulunuyor.Perseverance’in topladığı örneklerden ilk gelen bilgiler, kaya parçalarının uzun yıllar boyunca yeraltı sularıyla sürekli olarak etkileşim halinde olduğu izlerini taşıdığını gözler önüne seriyor. NASA jeologu Katie Stack Morgan, yapılan bir basın toplantısında bu konuya dikkat çekerken aynı zamanda kayaların yıllarca su ile temas ettilerse içlerinde aynı zamanda mikrobiyal yaşama dair özellikler olabileceğini belirtti.Buna karşın söz konusu verilerin incelenmesi ve sonuçların gelmesi uzun bir zaman alacak gibi görünüyor. Çünkü NASA, Persevarance’in topladığı örnekleri ancak 2030’lu yıllarda Dünya’ya getirmeyi hedefliyor. Örnekler gezegenimize gelmesinin ardından, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile ortaklaşa incelenecek.