Yayınlanma: 12 Ocak 2023 13:17
Güncellenme: 18 Ocak 2025 07:01
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Dünyaya yaklaşık 100 milyon ışık yılı uzaklıkta olan ve bir yıldız etrafında döndüğü belirlenen yaşama elverişli bir gezegen bulunduğunu açıkladı. Dünya Boyutlarında NASA'nın yaşanılan gelişmelerle ilgili yapmış olduğu açıklamasına göre, “Geçiş” Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) yörüngesindeki Yunus (Dorado) Takımyıldızı'nın "yaşama elverişli bölgesinde" bulunan Dünya büyüklüğünde bir öte gezegen keşfedildi. Yapılan açıklamaya göre, "TOI 700 e" ismi verilen bu öte gezegen, yörüngesindeki yıldıza suyun gezegen yüzeyinde var olmasına olanak sağlayacak bir mesafede bulunuyor.
NASA Araştırmacılarından Emily Gilbert ise konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamasında; “Bu, bildiğimiz çoklu, küçük, yaşanabilir bölge gezegenlerine sahip birkaç sistemden biridir. Bu keşif, TOI 700 sistemini daha yakından takip etmek için heyecan verici bir ilerleme. TOI 700 e" öte gezegeninin, bir önceki keşif "TOI 700 d'den" yaklaşık yüzde 10 daha küçük ve TESS gözlemleriyle giderek daha küçük dünyalar bulunmasına da yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı. TESS'in ulaştığı yeni bulgular, Amerikan Astronomi Derneğinin ABD'nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde düzenlenen 241'inci yıllık toplantısında araştırmacılarla paylaşıldı.
“TESS” Her biri baktığı yöndeki uzay boşluğunun dörtte birlik kesitini 27 gün boyunca kesintisiz gözlemleyebilen 4 büyük kamera donanımı bulunduran TESS uydusu, öte gezegenleri "geçiş" denilen bir konumda belirlemeye çalışıyor. "Geçiş" herhangi bir öte gezegenin yörüngesindeki yıldızın önünden geçerken yakalanan an olarak tanımlanmakta.
📣Discovery Alert!📣
— NASA Exoplanets (@NASAExoplanets) January 7, 2020
Meet three new exoplanets discovered by @NASA_TESS. One of the planets, TOI 700 d, is an Earth-sized🌍 world in its star's habitable zone (where liquid water💧 *could* exist on the surface).
👋TOI 700 b, c & d! We see you.https://t.co/92PlSDNnVQ pic.twitter.com/DCI5ySj7OY
Bilim insanları, bu yakalanan anlarda yıldızın kameralara yansıyan parlaklığında meydana gelen azalmayı gözlemleyerek ışığın salım ve emilme miktarlarını ölçerek söz konusu gezegenlerin kütlesini, öz kütlesini ve atmosfer kompozisyonunu belirleyebiliyor. Böylelikle yaşanma konusunda elverişli olup olmadığı kanaatine varılabiliyor.
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin! TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek içintıklayın! TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayıtıklayın!