Yayınlanma: 5 Mayıs 2022 10:02
Güncellenme: 21 Kasım 2024 05:33
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) obezitenin Avrupa’da salgın boyutuna ulaştığını açıkladı.
DSÖ tarafından konuya yönelik yayımlanan rapora göre obezitenin bölgede son 50 yılda yüzde 138 arttığı ve Avrupa'da yılda 1,2 milyon ölüme yol açtığı bildirildi.
Raporda, Avrupa'nın Amerika'dan sonra obezitenin en yaygın olduğu bölge olduğu belirtilirken, Avrupa'daki yetişkinlerin yüzde 59'u ve okul çağındaki çocukların üçte birinin fazla kilolu veya obez olduğu vurgulandı. Obezitenin yılda en az 200 kanser vakası dışında kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açtığı hatırlatıldı.
Rapora göre obeziteye yakalanan yetişkin sayısı göz önüne alındığında ilk sırada Türkiye var. Rapordaki verilere göre Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 66,8’i fazla kilolu, obez olarak nitelendirilenlerin oranı ise yüzde 32,1.
İkinci sırada ise Malta yer alırken ülkeyi sırasıyla İsrail ve İngiltere takip ediyor. Fazla kilo sorunun en az görüldüğü ülkeler ise yüzde 45 ile Tacikistan, yüzde 48 ile Özbekistan ve Kırgızistan.
Raporda obezitenin artışında pandeminin de önemli bir rolü olduğu vurgulandı. Uzmanlar pandeminin yol açtığı hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kilo artışını hızlandırdığı, Avrupa'da giderek dijitalleşen yaşam tarzının da sorunu daha da ciddi gale getirdiğini vurguluyor.
DSÖ'nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, obezitenin Avrupa'da artık salgın boyutuna ulaştığını ve durumun giderek daha vahim hale geldiğini belirtti. Kluge, “sağlığa yatırım yaparak ve uygun çevre koşulları oluşturarak” bu durumu tersine çevirebileceklerini söyledi.
DSÖ'nün önerdiği önlemler ise şöyle;