Yayınlanma: 4 Ağustos 2021 11:23
Güncellenme: 17 Kasım 2024 06:55
Tarım ve Orman Bakanlığı ormanları iklim değişikliğine karşı korumak için 9 strateji, 51 eylem içeren plan hazırladı.
Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre söz konusu planda sektörel bazda uyum konusunda stratejiler ve eylemleri içeren ilk uyum çalışması olduğu, dokuz strateji ve 51 faaliyetle ormanların iklime daha dayanıklı hale getirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Türkiye’de orman alanlarının ülke topraklarının yaklaşık yüzde 29’unu kapladığı, iklim değişikliği ile mücadelede katkı sağlayan kilit sektörün ormancılık olduğu söylenen planda hedefler şu şeklide sıralandı:
Türkiye’nin büyük bir bölümünün kurak yaz subtropikal Akdeniz iklim kuşağında yer aldığının altı çizilen planda; bu nedenle Türkiye hem mevcut hem de gelecekteki iklim değişikliği ve değişkenlik açısından orta-yüksek riskli ülkeler arasında yer almakta" ifadeleri yer aldı. Türkiye’deki sıcaklıklarda 10 yılda bir artış anomalisi yaşandığı aktarılan planda şunlar kaydedildi:
"Türkiye’deki iklim değişikliğinin etkileri şimdiden hissedilmektedir. Hava ve iklime bağlı yangın, sel gibi aşırı olaylar ve afetlerin neden olduğu sosyal ve ekonomik kayıplar Türkiye’deki önemli alansal ve yıllar arası değişkenlikle birlikte artmaktadır. Aşırı hava olayları nedeniyle ormanlarda yıkımların görülmesi beklenmektedir. Sıcaklığın artışı ve yağış rejiminin değişmesiyle orman yangını, patojenler gibi doğal zararların sıklığı ve miktarı artmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangınlarına ilişkin kayıtları incelendiğinde, her 10 yılda ortalama yangın sayısı artmaktadır. Türkiye’de iklim değişikliği nedeniyle orman yangını sezonu da uzamıştır.”
Planda, yaz kuraklıklarının süre uzunluğu ve şiddetinin artmasının ormanları olumsuz etkilediği belirtilerek; "kuraklık ağaçları güçsüzleştirmekte ve ormanı orman yangınlarına veya böcek salgınlarına karşı savunmasız hale getirebilmektedir. İklim değişikliğinin ormanların; ormansızlaşma, bozulma, yanma ve hava kirliliği nedeniyle halihazırda karşılaştığı sorunları daha da kötüleşeceği öngörülmektedir" denildi.
Ormanların dirençli hale getirilmesi için kuraklığa dayanıklı ağaç fidanları dikildiği dile getirilen planda, 2021-2023 dönemine ilişkin bazı eylemler şöyle sıralandı:
"Sıcak değişimine kuraklığa ve diğer iklim olaylarına dirençli ağaç türlerini belirleme, yeni tür test programı geliştirme, modellerin ve haritaların geliştirilmesi de dahil olmak üzere türlerin göçü açısından iklim projeksiyonları üzerinde analizler yapma, Bütünleşik Ekosistem Araştırma İzleme Sahalarının oluşturulması, yangın gibi zararların sosyal ve ekonomik yönleri üzerine araştırmaların teşvik edilmesi, ormanların yangınlara dirençli hale getirilmesi, erken uyarı sistemleri ile ilgili araştırmaların ve projelerin teşvik edilmesi.”