Yayınlanma: 15 Mart 2023 17:11
Güncellenme: 14 Ocak 2025 07:44
Palyatif bakım, yaşam boyu ciddi hastalıklarla yaşamak durumunda olan kişilere hastalıklarıyla baş etmelerini kolaylaştırmak amacıyla sunulan tıbbi bakım türüdür. Peki, palyatif bakım nedir? Nasıl alınır? Sizler için derledik.
Palyatif Bakım Nedir?
Palyatif bakım, sağlık alanındaki önemli alanlardan biridir. Ciddi veya hayatı tehdit eden bir hastalığa sahip kişilerin daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlamak ve konforlarını artırmak için palyatif bakım uygulanabilir. Palyatif uygulamalar, kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir; ancak genel olarak fiziksel, ruhsal ve eğitim içerikli bir bakım sunmaktadır. Hastaların isteklerini göz önünde bulunduran palyatif bakımın amacı, hastaların genel sağlık durumlarının daha iyi bir konuma gelmesidir.
Palyatif Bakım Nasıl Alınır?
Palyatif bakımı almak için bazı koşullar gereklidir. Öncelikli olarak bir doktora veya sağlık uzmanına hastalığınız ve durumunuz hakkında danışmak, palyatif bakım için uygun olup olmadığınızı belirlemede oldukça önemli bir noktadır. Palyatif bakıma ihtiyacınız olduğu anlaşıldığında doktorunuz sizi bir palyatif bakım servisine sevk edecektir. Hasta, palyatif bakım için doktora başvururken sahip olduğu hastalığın belirtilerini ve bu belirtilerin günlük hayatına olan etkilerini doktoruyla paylaşmalıdır. Ayrıca kullanılan ilaçları ve geçmiş tıbbi öyküsünü de doktora belirtmelidir. Palyatif bakım için başvururken yanınızda birinin daha olması faydalı olabilir. Doktor palyatif bakıma sevkinizi sağladığında, palyatif bakım ekibi ile birlikte bir bakım planı hazırlayabilirsiniz.
Palyatif Bakım Kimlere Uygulanır?
Palyatif bakım birçok hastalık için bir seçenek olabilir. Ancak genel olarak palyatif bakım gerektiren hastalıklar şu şekildedir:
Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden bir hastalıkla yüz yüze kalan hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik olarak fiziksel, psikososyal ve manevi problemlerin erken tespit ve tedavisini hedefler. Palyatif bakım bir insan hakkıdır. #DünyaPalyatifBakımGünü pic.twitter.com/fZQ8uZDDHz
— T.C. Sağlık Bakanlığı (@saglikbakanligi) October 10, 2020