PFAPA Sendromunun Nedeni D Vitamini Eksikliği Olabilir
Özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen PFAPA sendromunun D vitamini eksiliğiyle ilgili olabileceği belirtildi.
Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz Gondal özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda görülen ve sebebi net olarak açıklanamayan
PFAPA sendromunun tekrarlayan yüksek ateş, ağız içinde lezyonlar, farenjit ve boyunda lenf bezlerinin büyümesiyle ortaya çıktığını belirtti. Gondal
sendromla ilgili aileleri uyardı ve “Yapılan birkaç çalışma, D vitamini eksikliği PFAPA sendromuyla ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.
Nedeni tam olarak açıklanamamış periyodik ateş sendromu PFAPA ile ilgili bilgi veren Dr. Öznur Yılmaz Gondal, “Ortalama başlangıç yaşı 2,5 yaştır. Ateş, 3-5 gün sürebilir ve genellikle 38,5-39 santigrat derece arası seyreder. Aftlar her atakta görülmeyebilir. Bademcikler üzerinde iltihap odakları olabilir fakat boğazda A grubu beta-hemolitik streptokoklar izole edilemez. Birçok hasta, viral veya bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı alarak tedavi edilir, bu yüzden PFAPA tanısı gecikebilir veya atlanabilir” ifadelerini kullandı.
Net Teşhis Koyabilecek Bir Test Yok
PFAPA sendromunun rastlantısal hastalıklar kategorisinde kabul gördüğünü belirten Gondal, bazı vakalarda bir aile hikayesi olması nedeniyle genetik faktörlerin de göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Gondal, “Tanı klinikle konur ama tekrarlayan ateş yapabilen diğer hastalıkları dışlamak gerekir. Tanıyı kesinleştirecek spesifik bir test yoktur. Ateşli dönemlerde beyaz kürelerde orta düzeyde bir artış ve C-reaktif proteinde (CRP) yükselme görülebilir. Atak geçtikten sonra laboratuvar testleri normale döner” ifadeleriyle de hastalığın nasıl seyrettiğiyle ilgili önemli ipuçları verdi.
D Vitamini Takviyesi Ateş Süresini Azaltıyor
Gondal, PFAPA tedavisinin ancak şikayetleri azaltmaya yönelik olduğunu, spesifik tedavisi ve tekrarları önleyecek bir metodun henüz bulunmadığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:
“
Ateşin kontrol altına alınmasında en etkin yöntem ateşli dönemde kortizon uygulamasıdır. Birçok olgu kortizon tedavisine dramatik yanıt verir ve hızla düzelir. Tedavide bademciklerin cerrahi olarak çıkartılması tartışmalıdır. Hastalık uzun süredir biliniyor olmasına rağmen sebebi veya tetikleyen faktörler henüz aydınlatılamamıştır. Kortizona iyi cevap vermesi, bağışıklık sistemi kontrol mekanizmalarındaki bir bozukluk sonucu geliştiğini düşündürmektedir.
D vitamini eksikliğinin aynı zamanda bazı oto-immün nedenli romatizmal hastalıklar ve alerjiyle de ilişkili olabileceği öne sürülmüştür. Yapılan birkaç çalışmada, vitamin D eksikliğinin PFAPA sendromuyla ilişkili olabileceğine dair kanıtlar bulunmuştur; ortalama 7 ay boyunca D vitamini takviyesi kullanılmasının ateş süresini, şiddetini ve 1 yıl boyunca görülen atak sıklığını azalttığı saptanmıştır fakat bu ateşli dönemlerin PFAPA atağı mı yoksa diğer enfeksiyonlarla mı ilişkili olduğu netleştirilememiştir. Daha büyük hasta grubuyla yapılacak bilimsel çalışmalarla D vitamininin hastalığın oluşumundaki rolünün aydınlatılması gereklidir.”