Yayınlanma: 10 Ocak 2023 10:04
Güncellenme: 19 Kasım 2024 15:31
Rami Kışlası Nerede? Rami Kışlasına Nasıl Gidilir?
Rami Kışlası, tarihi değeri ile İstanbul üzerinde bulunan önemli eserler arasında sayılıyor. Yapımı 18'inci yüzyıla dayanan Rami Kışlası, askeri anlamda kullanımının haricinde eğitim amaçlı da kullanılmıştır. 19'uncu yüzyılda mühendishane öğrencilerine hizmet veren Rami Kışlası, Cumhuriyet döneminde de TSK tarafından kullanılmıştır. 80'li yılların başında belediyeye teslim edilen kışla, bir süreliğine gıda toptancılarına tesis edildi. Rami Kışlası'nın bugünlerde ise müze ve kütüphane olarak kullanılmasında karar kılındı. Peki Rami Kışlası nerede? bu yazımızda sizler için derledik.
Rami Kışlası'nın Tarihi Nedir? Rami Kışlası Nerede?
Rami Kışlası (Diğer adıyla Asâkir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası) İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan geçmişi 250 yıldan fazla olan tarihi bir yapıdır. Eyüp –Rami sınırları içinde bulunan Rami Kışlası ya da arşiv kayıtlarındaki adıyla “ Rami Çiftliği Kışlası “ ilk kez III. Mustafa döneminde ( 1757–1774 ) yaptırılmıştır.
Sonrasında 2. Mahmut döneminde, 1828-1829 yıllarında yenilendi ve büyütüldü. Bu dönemde Yeniçeri Ocağı'nı ortadan kaldıran 2. Mahmut, yeni kurduğu orduya 'Asakir-i Mansure-i Muhammediye (Muhammedin, Allahın yardımını görmüş askerleri) adını verdi. Levent'deki yeniçeri kışlaları top ateşi ile yıkıldığı için, yeni kurulan ordunun askerleri, Rami Kışlası'na yerleştirildi.1836–1837’ de Mühendishane öğrencileri Rami Kışlası’nda bulunan Mekteb-i Harbiye’ye taşınınca kışla “ Fünun-ı Harbiye-i Mansure “ adını aldı.
Cumhuriyet Döneminde Askeriye Olarak Kullanıldı
Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet eden Rami Kışlası, 1980'li yılların başında Genelkurmay tarafından dinlenme ve istirahat alanı yapılmak şartı ile İstanbul Belediyesi'ne devredildi. Kışlanın içindeki 1. Ordu askerleri, İstanbul dışında yeni inşa edilen kışlalara taşınarak, Rami Kışlası boşaltıldı ve kullanıma hazır bir durumda, boş olarak belediyenin kullanımına bırakıldı.
Müze ve Kütüphaneye Dönüştürüldü
İstanbul Belediyesince alınan karar sonucunda Rami Kışlasının restorasyon çalışmalarına başlanarak müze ve kütüphane olarak kullanılacaktır. Kışlanın ortasındaki boş kısmı ise ağaçlandırılarak orman ekit yöntemiyle ormanlaştırılacaktır.
Rami Kışlası, Rami Kütüphanesi’ne dönüşüyor.
— Rami Kütüphanesi (@ramikutuphanesi) January 3, 2023
İstanbul’un en büyük, Avrupa’nın sayılı örneklerinden olan bu kütüphane milyonlarca kitabı, en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi, yazma eser şifahanesi, sergi ve eşsiz peyzaj alanlarıyla 13 Ocak’ta kapılarını açıyor. #RamiKütüphanesi pic.twitter.com/XDQsJBifqI