Yayınlanma: 14 Şubat 2023 20:10
Güncellenme: 22 Kasım 2024 11:37
Renk körlüğü;
Canlıların görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunmasıdır. Bu eksiklikten kaynaklı çeşitli renklerin çevresindeki renkler ayırt edilemez. Kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da birden fazlasını ayırt edememeyle ortaya çıkan bozukluk çeşididir.
Renk körlüğü Testi Nasıl Yapılır?
Renk körlüğünün belirlenmesi ve ayrıca renk körlüğü veya renk görme eksikliği tipinin belirlenmesine yarayan pek çok test bulunur. (Ishihara, Farnsworth Munsell D-15, Farnsworth Lantern) Renk körlüğü, özel olarak hazırlanmış olan İshihara Test’i ile teşhis edilir ve buna kısaca renk körlüğü testi ismi verilir. Söz konusu testin her sayfasında özel olarak renkli noktalardan oluşan sayılar bulunur. İyi aydınlatmalı bir yerde, hastanın testteki sayıları okuması istenir. Eğer bir renkte eksiklik fark edilirse daha detaylı testlerin yapılması elzemdir. Bu testlerin göz doktorları tarafından yapılması mecburidir.
Renk körlüğü tedavisi;
Renk körlüğü bir hastalık olarak litaretürde geçmez. Hali hazırda görülen bir tedavisi de yoktur. Fakat özel lensler görme kusurlarını azaltmaktadır. Normal bir insan gözü 10.000 rengi ayırabilir fakat renk körü olan kişiler 2.000 civarı rengi ayırt edebilir.
Rek körlüğü testine buradan ulalşabilirsiniz;