Renk Körlüğü Nedir? Renk Körlüğünün Nedenleri Nelerdir?
Renk körlüğü değişik renkleri ve gölgeleri algılamaktaki bozukluğu tanımlamak için kullanılır. Renk körlüğü erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür. Bu hastalığın nedeni gözün retina tabakasındaki bazı pigmentlerin eksik olması ya da hiç olmamasıdır. İşte renk körlüğüne dair bilinmeyenler...
Renk körlüğü erkeklerin yüzde 8'inde görülürken, kadınların yüzde 1'inden azında görülür. Renk körlüğünün yaygın türü olan kalıtsal renk körlüğünde, yeşil, sarı, turuncu ve
kırmızı, aynı biçimde algılanır ve ayrı renkler ancak yoğunluklarıyla ayırt edilebilir. Bu bozukluk doğuştan geldiği için renk körleri zamanla belirli tonları ayırabilir.
Renk körlüğünün bazı türlerinde görüş bozukluğu gittikçe ilerler ve hasta her şeyi siyah beyaz görmeye başlar. Günlük hayatta önemli bir sorun oluşturmayan renk körlüğü, hastalığa sahip kişilerin bazı mesleklerde çalışmasına engel olur. Renk körleri sürücülük ve denizcilik yapamaz.
Kalıtsal renk körlüğü tedavi edilemez. Görme bozukluğu ile seyreden renk körlüğü ise tedavi ile bir ölçü düzeltilebilir. Birçok kişi renk körü olduğunun uzun süre farkına varmaz; ancak bir göz muayenesiyle durum ortaya çıkabilir.