Resmi Gazete’de Yayınlanan Turizm Kanunu Tartışma Yarattı
Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesinde 4’üncü güne girildi. Yangınların başladığı tarih 28 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan karar ise tartışma yarattı. Gazeteci Murat Yetkin yeni yasa ile ormanlık arazide yapılaşma yetkisinin Turizm Bakanlığı’na bırakıldığını belirtti.
Resmi Gazete’de yayınlanan turizm kanunu tartışma yarattı.
Türkiye alevlere teslim olmuşken, ilk yangının başladığı 28 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan karara dikkat çeken isim ise gazeteci
Murat Yetkin oldu. Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe giren yasa kapsamında ormanlık arazide yapılaşma yetkisinin Turizm Bakanlığı’na bırakıldığını belirtti.
Murat Yetkin, Yetkin Report'ta kaleme aldığı yazıda,
"Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanun, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakıyor. Hangi alanların kapsama gireceği ise doğruda Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Böylece daha Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken orman arazilerinin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri adı altında turizm yatırımcılarına açılması, kıyıların halkın ücretsiz kullanımını zorlaştırıyor, belediyelerin yetki ve gelirleriyse tırpanlıyor" ifadelerini kullandı.
Murat Yetkin “Yangınlar sönmeden orman ve kıyılar yeni yağmaya açılıyor” başlıklı yazısını şu sözlerle sürdürdü:
“Tesadüf bu ya, 7334 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, tam da orman yangınlarının başladığı 28 Temmuz 2021’de Resmî Gazetede yayınlandı. Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. “Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek bu alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.
Bu durumda sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufundaki kıyı, göl, dağ gibi doğal alanlar değil, örneğin konumu otel ya da turizm tesisi kurmaya uygun olan Millî Eğitim Bakanlığından Millî Savunma Bakanlığına, İçişleri Bakanlığından Adalet Bakanlığına dek okul, konukevi, ya da müze gibi binaların Cumhurbaşkanlığı üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tasarrufuna devri mümkün olabilecek.”