Rusya ve Ukrayna Arasındaki Gerginlik! Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik haftalardır sürmekte, ancak son birkaç gündür krize dönüştüğüne tanıklık etmekteyiz. Çarşamba gecesi de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas bölgesine askeri bir operasyon başlattığını duyuruldu.
Hemen sonra, Rus tankları sınırı geçti, Başkent Kiev'de patlama sesleri duyulmaya başlandı.
ABD'li yetkililer Rusya'nın operasyonunun Donbas'la sınırlı kalmayacağını,
Ukrayna'ya tam kapsamlı bir işgal hareketi düzenlemeye hazır olduğunu öne sürmekte. Ukrayna'dan da "
Rusya'nın topyekun işgal başlattığı" açıklaması geldiği söylenebilir.
İki ülke arasındaki gerginlik nasıl krize dönüştü?
Rusya Devlet Başkanı Putin, dün televizyonda Ukrayna'nın doğusunda Donetsk ve Luhansk bölgelerinin Rusya destekli isyancıların kontrolündeki kısımlarının "bağımsız ülkeler olarak tanınma" talebini kabul ettiklerini açıklanmıştı.
Ukrayna'nın gerçek bir ulus olmadığını da dile getiren ve savunan Putin, Ukraynalı yetkilileri herhangi bir kanıt olmaksızın yolsuzlukla suçladığı görüldü.
İki ülke arasında uzun süre devam eden çatışmalarda bugüne dek en az 14 bin kişi öldüğü biliniyor ve ayrılıkçılar iki bölgenin fiilen kontrol ettikleri kısımlarını halk cumhuriyeti olarak ilan edildi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 17-18 Şubat tarihlerini kapsayan raporunda ise bölgede yüzlerce ateşkes ihlali yaşandığı belirtildiği biliniyor.
İki Rusya destekli ayrılıkçı bölgenin liderleri, Ukrayna'nın saldırıda bulunmaya hazırlandığını öne sürerek sivillerin tahliye edilmesi emrini verildi.
Tek taraflı ilan edilen bu yönetimlerden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) lideri Denis Puşilin, tahliye kararını Cuma günü çekildiği iddia edilen bir video aracılığıyla duyuruldu.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Ukrayna'nın saldırı veya işgal düzenlediği iddialarını reddettiği bilinmekte.
Kuleba Twitter'da, "Rusya, sahte bilgi üretim fabrikanızı hemen durdurun" paylaşımını yaptı.
Kiev hükümetine destek veren ABD de haftalardır Rusya'nın düzmece saldırı yapıp bir kriz yaratabileceğini öne sürmekte.
Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ta ilan edilen halk cumhuriyetlerinin bağımsız ülkeler olarak tanınma talebini kabul ettiklerini açıklamasından önce de iki tarafın diplomatik bir çözüme doğru ilerlediğine dair herhangi bir işaret bulunmamakta.
Şubat ayının başında Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştü ve Rusya'nın taleplerini tekrar dillendirdi. Rusya'nın talepleri arasında NATO'nun genişlemesinin engellenmesi, Rusya sınırı yakınlarında silah dağıtımının durdurulması ve Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmemesi bulunmakta.
NATO ise hangi ülkelerin ittifaka katılabileceğini kısıtlayamayacağını belirtiyor, üye ülkelerine askeri konuşlandırma yapmayı durdurmayacağını ifade edilmekte.
Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un bir araya gelmesi beklenmekteydi ancak askeri harekâtın başlamasıyla birlikte zaten pek olası gözükmeyen bu görüşme de iptal olmuştu.
Gerginlik devam etmekte!
Putin, NATO'nun Rusya'nın taleplerini kabul etmediğini; 2014 ve 2015'te imzalanan Minsk Anlaşmalarının artık geçersiz olduğunu dile getirdi ve Perşembe sabahın erken saatlerinde Donbas bölgesine askeri operasyon başlattığını duyuruldu
Bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!