Yayınlanma: 14 Ağustos 2020 13:54
Güncellenme: 22 Kasım 2024 18:51
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşı başta olmak üzere yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında gerekli olan araçlar adına dünyanın en az 100 milyar dolar harcaması gerektiğini açıkladı.
Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre şehrinde yer alan merkezinde video konferans aracılığıyla yapılan basın toplantısında, dünyanın halihazırda salgının kısa vadeli sonuçlarıyla uğraşmak adına trilyonlarca dolar harcadığını belirtti.
Yalnızca G20 ülkelerinin salgınla mücadele kapsamında 10 trilyon dolar harcadığını ifade eden Ghebreyesus, "IMF, salgının uluslararası ekonomiye ayda 375 milyar dolara mal olacağını ve küresel ekonomide 2 senede 12 trilyon dolardan fazla kümülatif bir kayıp yaşanacağını öngörüyor." ifadelerini kullandı.
Geliştirilmiş muhtemel aşılar başta olmak üzere salgınla mücadele kapsamında gerekli olan araçlar için dünyanın en az 100 milyar dolar harcaması gerektiğini belirten Ghebreyesus, ilk olarak DSÖ'nün "ACT-Accelerator" programı kapsamında 31,3 milyar dolara gerek olduğunu açıkladı.
DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da Çin'in Brezilya'dan ithalatını yaptığı gıda paketlerinde koronavirüs görüldüğü iddiasına ilişkin soruya, "İnsanların gıdalardan, gıda ambalajından, gıdanın işlenmesinden ya da teslimatından endişe duymasına lüzum yok. Yiyecek ya da besin zinciriyle bu virüsün bulaştığına ilişkin hiçbir delil yok. Bu sebeple insanlar rahat ve güvende hissetmeli."