Yayınlanma: 10 Mayıs 2023 20:30
Güncellenme: 22 Kasım 2024 08:42
Hipotermi, tanım olarak insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi ile birlikte ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur. Normal sayılan vücut ısısı yaklaşık 37 C civarında olmalıdır. Hipotermi tanısı vücut sıcaklığı 35 C altına düştüğünde ortaya çıkar. Durumun belirti ve semptomları vücut sıcaklığının düşüklüğüne göre değişiklik gösterir.
Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyette bulunamaz. Hipotermi, zamanında tedavi edilmeden kalırsa kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına ve sonunda ölüme yol sebebiyet verebilir
Hipoterminin belirti ve semptomları arasında ilk olarak titreme bulunur. Titreme, vücudun soğuk soğuğa karşı kendini ısıtmaya çalıştığı refleks savunması olduğu için vücut sıcaklığı düşmeye başladığında ilk fark edilen belirtilerden biridir.
Hipoterminin diğer belirti ve semptomları arasında bilinç kaybı, geveleyerek konuşma veya mırıldanma, karışıklık veya hafıza kaybı, sakarlık veya koordinasyon eksikliği, titreme, uyuşukluk görülebilir.
Çoğu hipotermi vakasında birey belirti ve semptomların yavaş gelişmesinden dolayı durumun farkında olmayabilir. Bununla beraber, hipotermi ile ilişkili kafa karışıklığı da durumun farkındalığına engel olur. Akıl karışıklığı, riskli davranışlara da sebep olabilir.
Hipotermi şüphesi taşıyan bireyler için mutlaka acil tıbbi yardım aranması gerekir. Eğer mümkünse, acil yardımın gelmesi beklenirken, birey kapalı bir yere nazikçe taşınmalıdır..
Vücut ısısının normal derecelere yükseltilmesi hipoterminin geçmesine yardımcı olsa bile, hipotermi belirtileri gösteren her birey için acil tıbbi yardım elzemdir. Tıbbi yardım gelene kadar bir takım ilk yardım önlemleri alınabilir.
Bireyin kıyafetleri ıslaksa, çıkarılması gerekir. Gereken durumlarda aşırı hareketten kaçınmak için kıyafetler kesilmelidir. Bireyleri ısıtmak için ideal olarak kat kat kuru battaniye veya palto kullanılabilir. Sadece yüz açıkta kalacak şekilde baş kapatılmalıdır.
Şiddetli hipotermi vakalarında bireyler belirgin bir nabız veya nefes alma belirtisi göstermeden bilincini kaybedebilir. Nefes almanın tamamen durduğu, ya da tehlikeli derecede zayıfladığı durumlarda, eğitim almış bireyler suni solunum desteği verilmesi gerekebilir.