Yayınlanma: 14 Nisan 2023 16:14
Güncellenme: 18 Ocak 2025 11:44
Troponin kalp kasına bir zarar gelmesi halinde uygulanan ve kalp krizinden haberdar eden bir testtir. Kalp krizinin tespit edilebilmesi için troponinden faydalanılmaktadır. Kan tahlillerinin sonuçlarında ortaya çıkan troponin, yüksekliği ve düşüklüğü durumuna göre değerlendirilmektedir. Peki troponin nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelmektedir? Sizler için derledik.
Kişinin kalp krizi geçirip geçirmediğini anlamaya yardımcı olan bir test olan troponin, üç farklı proteinden meydana gelmektedir. Test genellikle 8 ile 24 saat arasında 2 kez tekrarlanarak ölçüm gerçekleştirilmektedir. Kalp krizi gibi çeşitli hastalıklarda kalp kaslarının zarar görmesi sonucu kan dolaşımına salınan proteine troponin adı verilmektedir.
Kalp kaslarında hasar meydana gelmesi ile birlikte troponin seviyesi yükselmektedir. Troponin seviyesi felç, zatürre ve böbrek rahatsızlıklarında da yükselme göstermektedir. Bazı durumlarda troponin seviyesi yükselmesine rağmen kalp kaslarında herhangi bir zarar söz konusu değildir. Bu durumdan ek olarak fizik muayene yapılmaktadır.
Troponinin düşük çıkmasının tek başına bir anlamı olmamakla birlikte yaşlı insanlarda daha sık görülmektedir. Troponinin düşük çıkması, değerlerin normal olduğu anlamına gelmektedir. Troponin tedavi edilmesi durumunda, birkaç hafta içerisinde normal değerlerine kavuşmaktadır. Troponin tedavisi, yükseklik nedenine göre değişebilmektedir. Açık kalp ameliyatı, nabız yüksekliği, kalp kasının zayıflaması, uzun süredir egzersiz yapılmaması ve akciğer sorunları, troponin yükseliğinin ana sebepleridir.
Nedeni ne olursa olsun kalp kası hücreleri hasar görürse, kan dolaşımı yoluyla taşınan kayıp kalp kası hücrelerinin bileşenleri olan troponin seviyesi ve diğer kalp enzimleri yükselir. Sonuç olarak birçok hastada koroner anjiyografi yapılmaktadır.
— Dr. med. Levin Kaan B. 🩺🩺.....MD (@kaan_levin) June 9, 2021