Sel Felaketi Sonrasında Bulunan Çantadan Ziynet Eşyası Çıktı!
Batı Karadeniz'deki sel felaketinden en fazla etkilenen yerlerin başında Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi geldi. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sırasında ise siyah renk bir çanta dikkat çekti. Çantanın içerisinden çok sayıda ziynet eşyası çıktığı öğrenildi.
Bozkurt’ta 11 Ağustos günü kendini gösteren şiddetli yağmurların yol açtığı sel nedeniyle onlarca araç sağa sola sürüklenirken, birçok iş yeri sular altında kaldı. Evler yıkıldı, halk canını büyük felaketten zor kurtardı. Kurtulanların yanı sıra 32 vatandaş hayatını sel yüzünden kaybetti.
Çalışmaların dördüncü gününde sular altına kalan dairelerde arama-kurtarma faaliyetleri devam ederken yetkililer kime ait olduğu henüz tespit edilemeyen bir çanta dolusu ziynet eşyası buldu. Yıldız adlı sitenin zemin katındaki arama çalışmalarında ele geçirilen Kastamonu Araç İtfaiye ekipleri tarafından bulunan bu çanta, ilçede bulunan Afet Koordinasyon Merkezine teslim edildi.
Arama kurtarma çalışmalarını sürdüren ekipten olan Uğur Büyükyiğit, ‘’Evin içindeki tahliye sırasında değerli eşyalar bulduk. Teslim etmek için aldım. Jandarma ve Kolluk Kuvvetlerine teslim edeceğim” ifadesinde bulundu.
Uğur Büyükyiğit çantanın içinde tam rakamları bildirmeden birçok çeyrek ve tam altın, bilezik ve kolyenin olduğunu sözlerine ekledi.
Felaketin ilçeye neden bu kadar büyük bir darbe vurduğuna dair birçok yorum yapıldı.
ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Duygu Cihanger Riberio sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Riberio söz konusu açıklamasında şunları kaydetti:
"Bozkurt ve Abana'da 1985 yılından bugüne yoğunlaşan ve sıklaşan yerleşim dokusu göz ardı edilemez. 2000'lerle birlikte yollar genişlemiş, dere yatağı ve ağzında çok katlı yapılaşma başlamış.
1984'ten itibaren verilen uydu görüntülerinde 2000'ler sonrasına kadar alanda neredeyse yerleşim yok. İmar planına erişemedim ama eğime, topografyaya veya diğer coğrafi özelliklerine dikkat edilmeden Karadeniz kıyısına 'döşenmiş' ızgara düzenden anlaşılıyor.
Kanal duvarları birleştirilmemiştir. Bu açıklıklardan taşan suların akarsuya dönemediği için sağ ve sol sahil yerleşimlerinde ciddi taşkın riski oluşturmaktadır.' Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı taşkın sorunu hakkında yazmış, tedbir önceliği "orta" olarak belirtilmiş’’