Yayınlanma: 31 Ağustos 2021 15:05
Güncellenme: 21 Kasım 2024 17:12
Kısaca seslerden nefret etme durumu olarak tanımlanan mizofoni, diğer insanların çıkardığı sakız çiğneme, nefes alma, tırnak kesme, koklama, ağız şapırdatma, horlama, ıslık, öksürük, esneme, yürüme, konuşma, yemek yeme ve hatta diş fırçalama gibi günlük yaşamda sıkça karşılaşılabilecek seslerden rahatsız olmaktadır.
İlk kez 2001 yılında Jastreboff adlı bilim insanı tarafından tanımlanan misophonia hastalığına sahip kişi çevresel seslerden duyduğu rahatsızlık nedeni ile zamanla sosyal hayattan uzaklaşır ve yalnızlaşmaya başlar.
Nedeni tam olarak bilinemese de nörolojik ve psikolojik bir bozukluk olarak değerlendirilen hastalık beynin frontal lobundaki farklılıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Genellikle diş fırçası sesi, yemek yeme sesi, düdük sesi ve nefes sesi gibi tetikleyici bir ses ile ortaya çıkan mizofoni hastalığına sahip bireyler bu çevresel seslere maruz kaldığında kontrolünü kaybedebilir ve saldırganlaşabilir.
Mizofoninin neden tetiklendiği hala yapılan araştırmalarda tam olarak kesinleşmemiştir. Ancak yapılan araştırmalar ışığında hastalığın psikolojik bir semptom olduğu kanıtlanmıştır. Bunlara ek olarak şu psikolojik rahatsızların misophonia hastalığını tetiklediği bilinmektedir:
Bunların dışında bağırsak, yeme bozukluğu, mide ya da yemek borusu daralması, idrar problemi, vertigo, migren, yüz felci, kulak ameliyatı, uzun süre yüksek sese maruz kalma, beyin travması ve cinsel sorunlar yaşayan kişilerde de Mizofoniye yakalanma riskinin arttığı bildirilmiştir.