Yayınlanma: 29 Şubat 2024 12:42
Güncellenme: 19 Kasım 2024 16:09
Onedio Haber ve Gündem Editörü İsmail Kahraman tarafından kaleme alınan haberde, özellikle okul çağındaki çocuklarda sıkça görülen "Beşinci Hastalık" ve bu hastalığın sebep olduğu Parvovirüs B19 enfeksiyonu hakkında uzman bir uyarı dikkat çekiyor. Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Esra Çelik Kuzeytepe, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Parvovirüs B19, özellikle okul çağındaki çocukları etkileyen bir enfeksiyon türü olarak bilinir. "Tokatlanmış yanak sendromu" veya "pembe yanak sendromu" olarak da adlandırılan Beşinci Hastalık, grip benzeri belirtilerle başlar. Dr. Kuzeytepe, hastalığın eritema enfeksiyozum adı verilen klasik belirtisiyle ilgili detayları paylaştı. İlk aşamada ateş, nezle, baş ağrısı, bulantı ve ishal gibi grip benzeri belirtiler görülür. Ardından, hastaların yüzünde "tokatlanmış yanak" döküntüsü belirir ve birkaç gün içinde vücudun diğer bölgelerinde dantel benzeri döküntüler ortaya çıkar.
Parvovirüs B19'un bulaşma yollarına da değinen Dr. Kuzeytepe, solunum yoluyla, gebe kadından fetüse ve kan ürünleri aracılığıyla bulaşabilen bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Enfekte kişinin yaşına, kan değerlerine ve bağışıklık sistemi durumuna bağlı olarak hastalığın farklı klinik tablolar gösterebileceğini belirtti. Bu kapsamda, enfekte bireylerin yaklaşık yüzde 25'inin semptom göstermediğini, yüzde 50'sinin hafif grip benzeri semptomlar yaşadığını ve geri kalan yüzde 25'inin ise daha belirgin semptomlarla karşılaştığını ifade etti.
Hastalığın teşhis sürecine de değinen uzman, kan testi ile hastalığın tespit edilebileceğini ancak hastanın öyküsü ve klinik bulguların da teşhise yardımcı olabileceğini söyledi. Parvovirüs B19 enfeksiyonuna karşı özel bir antiviral ilacın olmamasına rağmen, belirtilere yönelik destekleyici tedavilerin uygulanabileceğini ifade etti. Bu tedaviler arasında antihistaminikler ve ağrı kesicilerin semptomların hafifletilmesinde kullanılabileceğini belirtti.
Dr. Kuzeytepe, temel korunma yöntemlerinin ise yiyecek ve içeceklerin paylaşılmaması, özellikle çocuklara el yıkamanın önemi konusunda bilgi verilmesi olduğunu vurguladı. Parvovirüs B19'un çocukluk çağında sıkça karşılaşılan bir enfeksiyon olduğunu, ancak bilinçli önlemler ve erken tanı ile yönetilebilir bir durum olduğunu belirtti. Herhangi bir belirti veya semptomla karşılaşıldığında ise tıbbi yardım almanın önemine dikkat çekti.
Parvovirüs B19 Nedir?
Parvovirüs B19 ısıya ve deterjanlara karşı dirençlidir. Parvovirüs B19 genellikle beşinci hastalık olarak bilinen bir hastalığa neden olmaktadır ve bu hastalık çocuklarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Ayrıca, bu virüs kronik hemolitik anemilerde geçici eritroid aplazi gibi durumlara da neden olabilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonu ateş, tipik döküntü, kırgınlık, miyalji ve baş ağrısı gibi hafif sistemik belirtilerle kendini gösterebilir.