Yayınlanma: 14 Aralık 2023 06:38
Güncellenme: 19 Kasım 2024 15:19
Türkiye'de 7 yıldır devam eden "Yaz Saati" uygulamasıyla ilgili tartışmalar giderek artarken, sonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan önemli bir açıklama geldi. Bu uygulama, 2016 yılında başlamış ve süresiz olarak devam etmişti. Ancak, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, uygulamanın kaldırılması için TBMM'ye kanun teklifi sunmuştu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da 'yaz saati' uygulamasına karşı çıkarak, uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunmuştu.
Türkiye genelinde saatler, dünya genelindeki uygulamaya paralel olarak 29 Ekim Pazar günü geri alındı. Ancak, merakla beklenen soru şuydu: Yaz saati uygulaması bitecek mi, kış saati uygulamasına mı geçilecek?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaz saati uygulamasının yıl boyunca sürdürülmesinin daha faydalı olacağını belirterek, kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini duyurdu.
Avrupa'nın birçok ülkesi, kış saati uygulamasına geçiş yapmışken, Türkiye'nin bu uygulamaya devam etmeme kararı, Avrupa ile saat farkını 1-2 saatten 3 saate çıkarmıştır. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka ile saat farkı artık 1-2 saatten, İngiltere ile ise 3 saate çıkmıştır.
Yaz/kış saati uygulaması, gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla ortaya çıkmıştır ve fikri 1700'lü yıllara kadar gitmektedir. Amerikalı devlet adamı Benjamin Franklin, Paris'e elçi olarak gönderildiği sırada, Parislilerin mum israfını önlemek ve gün ışığından daha çok yararlanmak için The Journal of Paris adlı gazetede imzasız bir mektup yayımlamıştır.